Täyteen ahdettu velhotarina

Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset on järjestyksessään toinen J.K. Rowlingin Ihmeotukset-sarjan velhomaailman seikkailuista. Se taustoittaa Harry Potter -saagan velhomaailmaa ja sen historiaa, mutta sijoittuu aikaan ennen Harryä ja Potterin aikakauden pääpahista Voldemortia.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald Ensimmäisen elokuvan Ihmeotukset ja niiden olinpaikat lopussa Amerikan Yhdysvaltain taikakongressi sai vangittua velhon nimeltä Gellert Grindelwald (Johnny Depp). Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset jatkaa siitä, mihin edellinen elokuva jäi. Matkustuskieltoon langetettu Lisko Scamander (Eddie Redmayne) on palannut takaisin Englantiin, ja Grindelwald istuu vankilassa tiukkojen turvatoimien vartioimana. Mutta ei aikaakaan, kun Grindelwald laittaa hippulat vinkumaan ja pimeyden voimat pyyhkäisevät yli Pariisin.

Grindelwaldin valtaannousua estämään valikoituu ujonoloinen ihmeotuksista innostuva nörtti Lisko Scamander. Liskon entinen opettaja Tylypahkasta, Albus Dumbledore (Jude Law), suostuttelee Liskon tehtävään, vaikkakin lopullisen houkuttimen tehtävään tarjoaa Pariisissa seikkaileva ihastus Tina (Kathererina Waterstone).

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald Juonikuvio kuulostaa tavallaan yksinkertaiselta. Ongelma on, että ohjaaja David Yates ei oikein tunnu osaavan päättää, tulisiko elokuvan olla Guardians of the Galaxy -henkistä hassuttelua, Christopher Nolanin Batman-trilogian synkkää estetiikkaa, Hollywoodin heppoista romanttista komediaa vaiko rehellisesti vain Harry Potterin maailman laajentamista olemassa olevalle fanipohjalle. Päättämättömyyden seurauksena elokuva hajoaa aivan liian moneen tarinalinjaan, henkilöön ja motiiviin. Siitä huolimatta tuntuu siltä, että 134 minuutin jälkeen on tapahtunut hyvin vähän.

Ensimmäisestä elokuvasta tutut ihmeotukset ovat mitä suurimmissä määrin hassunhauskoja muutaman ruudun hupailuita, jotka huutavat oheistuotteistusta. Ehkäpä samppanjapullon korkilla ratsastavalla haiskulla yritetään rikkoa elokuvan muuten melko synkkää tunnelmaa, mutta valinta ei ole erityisen hyvä.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald Elokuvallinen hajoaminen kertoo myös perustavanlaatuisesta ongelmasta käsikirjoituksessa. Miksi ihmeessä tarinan keskipisteeseen on nostettu erikoisista elämistä pitävä Lisko Scamander, jolla ei Potter-maailmassa ollut muuta merkitystä kuin tulla mainituksi ihmeotuksia käsittelevän koulukirjan kirjoittajana? Siitä huolimatta, että Eddie Redmayne on varsin sympaattinen ujon Liskon roolissa.

Haarautuvat juonikuviot ja genresekamelska hukkaavat alleen tarinan sanoman. Viesti ennakkoluuloista, kansankiihottajista ja jakautuvasta kansakunnasta on niin tässä ajassa kuin historiallisessakin perspektiivissä tärkeä. Siksi onkin niin sääli, että se hukkuu elokuvallisen sekametelisopan alle.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald Elokuvaa eivät pelasta edes mukiinmenevät näyttelijäsuoritukset. Zoë Kraviz Leta Lestrangena näyttää tosin niin jatkuvasti kärsivältä, että hänen luulisi kärsivän pahemman laatuisista ruuansulatusvaivoista ja männävuosien kameleontti Johnny Depp Grindelwaldina on valitettavan lattea. Sen sijaan Jude Law nuorena Albus Dumbledorena hehkuu karismaa ja herättää toivonkipinän siitä, että seuraavaan elokuvaan saadaan puhallettua sielua. Rowlingin velhomaailman ystävänä toivon, että näin käy.

On nimittäin niin, että koska tämä Ihmeotukset-sarjan toinenkin elokuva jättää katsojan odotteleviin tunnelmiin, on kolmannen osan suorastaan pakko räjäyttää pankki. Mikäli näin ei käy, voi Grindelwald-saagan taputella levollisin mielin elokuvan loppukohtauksena toimivan Père Lachaisen hautuumaan poveen.

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald Tätä elokuvaa teatterin pimeydessä voi suositella vain kaikkein kovaksikeitetyimmille Potter-faneille tai niille, joille komea pinta ja CGI-grafiikka ja liuta nimekkäitä näyttelijöitä riittävät katselukokemuksen onnistumiseen. Jos sen sijaan arvostat koherenttia ja napakkaa tarinankerrontaa ja elokuvaa, joka ei seiso vain menneisyyden menestyksen harteilla, lippurahat voit käyttää paremminkin.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä