Sielun etsintä

Harry Potter -elokuvasarjan seitsemäs elokuva Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 jatkaa siitä, mihin sarjan edellinen elokuva jäi. Dumbledore on kuollut, ja Lordi Voldemort on ottamassa maailman valtaansa. Voldemortin voittamiseksi Harryn, Hermionen ja Ronin on löydettävä ja tuhottava Voldermortin sielun seitsemän osaa. Kolmikko jättää kesken opintonsa Tylypahkassa ja suuntaa sielun paloja etsimään.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1Kuoleman varjelukset -elokuvan on ohjannut David Yates, joka on ohjannut myös sarjan kaksi edellistä osaa: Harry Potter ja Feeniksin kilta sekä Harry Potter ja puoliverinen prinssi. Jokainen aiempi Harry Potter -elokuva on vastannut yhtä J. K. Rowlingin romaanisarjan osaa. Kirjasarjan viimeisen osan laajuuden vuoksi Harry Potter ja kuoleman varjelukset on jaettu kahdeksi elokuvaksi. Tarinan päättää Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 vuonna 2011.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1Parhaimmillaan Harry Potter ja kuoleman varjelukset on kuvatessaan Lordi Voldermortin vallan kasvun vaikutuksia. Voldemortin alaisuudessa velhomaailmaa hallitseva taikaministeriö ryhtyy ajamaan politiikkaa, jossa velhojen ja noitien syntyperä korostuu. Niitä, joiden suvussa on myös taikuuteen kykenemättömiä ihmisiä, vainotaan. Tulilinjalle joutuvat myös kaikki ne, jotka eivät jaa Voldemortin ja tämän kannattajien näkemystä puhdasverisyyden merkityksestä.

Kuvaamalla Voldemortin edustamaa pahuutta ja sen vaikutuksia Kuoleman varjelukset voisi pohjustaa elokuvasarjan huipentumista ja syventää elokuvasarjan maailmaa. Voldemortin kuvaaminen jää kuitenkin valitettavan vähäiseksi ja etäiseksi. Sen sijaan elokuva keskittyy seuraamaan Harryn, Hermionen ja Ronin harhailua syrjäseuduilla. Painottamalla pääkolmikon keskinäisiä suhteita elokuva hukkaa mahdollisuuden hahmojaan suuremman tarinan kertomiseen. Samalla korostuu sarjan aiempienkin elokuvien ongelma: pääkolmikon näyttely on yhä jäykkää. Kaiken lisäksi kolmikon keskinäiset ristiriidat ovat väkinäisiä, keinotekoisia eivätkä erityisen mielenkiintoisia.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1Kuoleman varjelusten suurin ongelma on kuitenkin elokuvan rakenteessa. Elokuva perustuu romaanista irrotettuihin ja toisiinsa väkisin yhdistettyihin palasiin. Yhteydet eri kohtausten välillä jäävät heikoiksi ja käänteet kankeiksi. Paikasta toiseen satunnaisesti rimpuileva kerronta johtaa sekavaan ja epäyhtenäiseen lopputulokseen. Hajanainen rakenne ei onnistu ylläpitämään jännitteitä, ja kokonaisuus puuduttaa.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 on lattea ja epätasapainoinen elokuva. Se hukkaa alkuasetelmansa mahdollisuudet, eikä onnistu syventämään edellisissä Harry Potter -elokuvissa luotua maailmaa. Kokonaisuutena Kuoleman varjelukset jää elokuvasarjan loppuhuipennuksen hengettömäksi johdannoksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 5 henkilöä