Lopun edessä

Harry Potter -kirjoja on myyty yli 400 miljoonaa kappaletta ja käännetty yli 60 kielelle. Kirjasarjasta on muodostunut poikkeuksellinen menestys ja Harry Potterin tarinasta yksi kaikkien aikojen fantasiakertomuksista. Ensimmäinen Harry Potter -elokuva Harry Potter ja viisasten kivi sai ensi-iltansa vuonna 2001. Nyt kahdeksas elokuva Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 päättää sarjan. Viimeisen osan on ohjannut David Yates, joka on vastannut sarjan ohjauksesta viidennestä elokuvasta alkaen.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 -elokuvan tapahtumat ovat suoraa jatkoa sarjan edelliselle osalle. Kuolemattomuutta tavoitteleva Lordi Voldermort on hajottanut sielunsa seitsemään osaan. Voldermortin voittamiseksi Harryn, Ronin ja Hermionen on etsittävä ja tuhottava sielun kappaleet. Samaan aikaan Voldemort seuraajineen valmistautuu viimeiseen taisteluun Harrya ja tämän ystäviä vastaan.

Kuoleman varjelukset, osa 1 -elokuvassa Harry, Ron ja Hermione saivat selville tarun kuoleman varjeluksina tunnetuista taikaesineistä, joita hallitsemalla olisi mahdollista hallita jopa kuolemaa. Kuoleman varjelukset, osa 2 rakentuukin kuoleman käsittelyn ympärille. Lähes voittamattomalta vaikuttavan vastustajan edessä Harryn on kohdattava sekä oma että läheistensä kuolevaisuus.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2Kuolevaisuus on aiheena ajaton, mutta aiheen käsittely on kliseistä ja kankeaa. Sarjan aiempien osien tapaan elokuva kärsii liiallisesta uskollisuudesta alkuteokselle. Kun mahdollisimman suuri osa romaanin tapahtumista on yritetty saada mukaan myös elokuvaan, kerronta muuttuu epäyhtenäiseksi eivätkä teeman kannalta keskeiset kohtaukset ja tapahtumat saa riittävästi tilaa. Kuoleman ymmärtäminen ja hyväksyminen jää pinnalliseksi.

Harryn ja Voldemortin viimeisen kohtaamisen ohessa Kuoleman varjelukset, osa 2 pyrkii saattamaan päätökseen elokuvasarjan lukuisten sivuhahmojen tarinat. Kerronnan ongelmat kuitenkin heikentävät heidän kohtaloidensa vaikuttavuutta. Useimpien sivuhenkilöiden taustatarinat ovat siroteltuina pieniin osiin pitkin elokuvasarjaa, eikä niihin ehditä viimeisessä osassa enää palata. Näin lopulliset käänteet jäävät usein ilman kontekstia ja monien hahmojen kohtalot tulevat esiin vain etäisinä sivumainintoina.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2Harry Potter -elokuvasarjan suurin vahvuus on ollut romaanien maailman kuvittaminen. Elokuvat ovat onnistuneet siirtämään J.K. Rowlingin luoman taikamaailman valkokankaalle visuaalisesti mielenkiintoisena ja rikkaana. Velhojen erikoiset esineet ja maailman poikkeukselliset tapahtumapaikat sekä olennot on toteutettu oivaltavasti ja mielikuvituksellisesti. Kuoleman varjelukset, osa 2 ei tuo kokonaisuuteen kuitenkaan enää kovin paljoa uutta ja loppua kohden toiminnallisten osuuksien painottuminen syö taikamaailman erityislaatuisuutta. Välähdykset, räjähdykset ja romahdukset ovat välähdyksiä, räjähdyksiä ja romahduksia myös taikamaailmassa.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 on ensimmäinen 3D-versiona teatterilevitykseen tuleva Potter-elokuva. Kolmiulotteisuutta hyödynnetään kuitenkin lähinnä tehokeinona toimintakohtauksissa, eikä se tuo elokuvaan merkittävää lisäarvoa. Lisäksi 3D-tekniikka himmentää kuvaa, mikä haittaa erityisesti useita hämärässä tapahtuvia kohtauksia.

Kerronnallisista ja teknisistä ongelmistaan huolimatta elokuva pitää loppuun saakka kiinni uskollisuudesta alkuperäiselle kirjasarjalle ja edeltäneille osille. Lopputulos on Harry Potter -elokuvasarjan kokonaisuudessa tyydyttävä, mutta itsenäisenä elokuvana Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 -elokuvan ansiot jäävät vähäisiksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 6 henkilöä