Jymyhunaja on loppu

Viisi vuotta sitten ensi-iltansa saanut Bamse ja rosvokaupunki (2014) oli tervetullut lisä animaatiotarjontaan. Niin sanottuja kokoperheen animaatioita tulee teatteritarjontaan melko tasaisesti, mutta näistä vain harvat ovat aihekäsittelyiltään ja kestoltaan selkeästi perheen pienimmille eli päiväkoti-ikäisille suunnattuja. Varsinkin toinen Bamse-elokuva Noita-akan tytär (2016) oli kerronnan lapsinäkökulmansa ansiosta varsin toimiva ja mukaansatempaava pikkuisten elokuva.

Bamse och dunderklockanKolmas elokuva Bamse ja jymykello (2018) ei valitettavasti yllä edeltäjiensä tasolle. Visuaalisesti animaatio on kuin edeltäjänsä, mutta tarinan ja teemojen osalta ei olla enää onnistumisen äärellä.

Bamsen isoäidin jymykellovarasto loppuu eikä hän pysty tekemään enää lisää jymyhunajaa. Kilpinen ja Pomppi lähtevät hakemaan jymykelloja kaukaiselta saarelta, josta Bamsen isoisä aikanaan jymykellot toi. Bamse jää kotiin pitämään järjestystä yllä, sillä Kasimir Ketun johtama susijengi aiheuttaa ongelmia aarteen etsinnällään.

Bamse och dunderklockanJuonellisesti tarina on hajanainen, mikä näkyi kuusivuotiaan koekatsojan selkeänä keskittymisen herpaantumisena. Useamman juonilinjan samanaikainen seuraaminen on lapselle haasteellista. Kilpisen ja Pompin seikkailullinen tarinapolku on selkeä, mutta susijengin edesottamukset ja Kasimir Ketun liehittelyt Kettu-tytön suuntaan eivät pientä katsojaa kiinnosta, koska tykästymisasiat eivät heidän maailmaansa vielä kuulu.

Aiempiin Bamse-elokuviin verrattuna Jymykello on sisällöltään kovin vanhakantainen. Eläinhahmoista ketun ja susien esittäminen pahoina hahmoina ei edusta enää tätä vuosituhatta. Muilta mailta haettavien kasvien istuttelu omiin metsiin vaikuttaa myös sangen kyseenalaiselta esimerkiltä aikoina, jolloin vieraslajeista yritetään kaikin tavoin päästä eroon. Tarinan taustalla oleva ydinsanoma metsien suojelusta hukkuu sekavaan kokonaisuuteen.

Bamse och dunderklockanBamse ja jymykello -elokuvasta jää mielikuva väkinäisesti tehdystä elokuvasta, jonka tarinallista ja teemallista sanottavaa ei ole osattu tai jaksettu kiteyttää kunnolla. Aivan kuin elokuvan tekijät olisivat kärsineet jymyhunajan loppumisesta ja elokuva on tehty vailla tarvittavaa puhtia. Tämä näkyy ponnettomana lopputuloksena, joka ei vaikuttanut puhuttelevan lasta eikä aikuista ainakaan myönteisessä mielessä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä