Turku on Suomen paras lavaste

Anders Engström ohjasi ensimmäisen osan puolen vuoden aikana kuvatuista kuudesta Vares-elokuvasta, joista Lauri Törhösen ohjaama Huhtikuun tytöt on järjestyksessä toinen. Kiireisen kuvausaikataulun ja muiden kiireiden takia ohjaajat ehtivät tuskin tavata toisensa.

Jokainen uusi Vares on itsenäinen elokuva. Elokuvista muokataan televisioon myös 13-osainen sarja. Uusien Vares-elokuvien alussa nähtävät komeat ilmakuvat kesäisestä Turusta ovat kaikki Törhösen käsialaa.

Lauri TörhönenMinulla oli seitsemän vuotta jopa ansiolentäjän lupakirja helikopterille. Klassisesti sanotaan, että se on parasta, mitä mies voi tehdä housut jalassa. Ehkä siitä oli jotain hyötyä, että tiesin mitä helikopterilla voi tehdä.

Tiukalla kuvausaikataululla turhaa materiaalia ei paljoa kuvattu, joten erot elokuvien ja televisiosarjan välillä jäänevät pieniksi.

Ei näistä voi hirveän paljon mitään ottaa pois tai lisätä. Ei sillä aikataululla, jolla me kuvasimme, ole paljon leikkaamon lattialle jäänyt, vaan kaikki on filmeissä.

Törhönen korostaakin, että ohjaaja luo näkemyksillään elokuvan ja on tiiviisti läsnä kaikissa elokuvanteon vaiheissa.

Ohjaaja luo maailman samalla tavoin kuin jumala – jos jumala nyt on olemassa ja on luonut maailman. Ei ole olemassa sellaista työvaihetta, mihin ohjaaja ei osallistuisi, silloin kun työ tehdään ammattimaisesti.

Monet Huhtikuun tytöissä esiintyvät näyttelijät olivat Törhöselle tuttuja jo entuudestaan, eivät kuitenkaan aivan kaikki, kuten pääosan Antti Reini.

Lauri Törhönen ja näyttelijöitäTaisto Oksasen kanssa en ollut tehnyt töitä, enkä Antin (Reini). Meillä oli mahdollisuus pitää suunnilleen 20 minuutin palaveri ennen ensimmäistä kuvauspäivää. Sitten vaan päätettiin ”high five” -periaatteella, että aletaan tekemään ja katsotaan mitä tapahtuu. Urheilutermein, tehdään parhaamme ja katsotaan, mihin se riittää.

Solar Filmsin virallisilla sivuilla Lauri Törhösen ohjaajaprofiilissa väitetään seksin ja alastomien naisten olevan tunnusomaisia Törhösen elokuville. Wikipedia taas väittää tämän viljelevän väkivaltaa. Luonnehdinnat ohjaaja kiistää jyrkästi.

Ei pidä paikkansa. Edellisessä elokuvassani (Raja 1918) kyllä tapettiin enemmän ihmisiä kuin kaikissa neljässä Vareksessa yhteensä, mutta tässä tapauksessa tein täällä Turussa 21 erillistä murhaa viime vuonna. Sitä en ole aikaisemmin tehnyt. Seksin tekeminen elokuvaan on kalpea versio varsinaisesta aktista, joten ei se ole mitenkään kivaa. Käsikirjoittaja Kata Kärkkäisellä (nykyisin Souri) on varmasti paljon parempi kokemus ja näkemys tähän seksialueeseen.

Jos elokuvassa on seksiä, se tulee käsikirjoituksesta. Minulla ei ole minkäänlaisia estoja tehdä mitä käsikirjoituksessa on. Jos tuottajat valitsevat minut ohjaamaan elokuvia, joissa on rohkeita kohtauksia, niin jos se nyt sitten on erityisammattitaito, niin varmasti olen sitten saanut tällaisia ohjatakseni. Rakastan siis seksiä, mutta se on eri asia kuin seksin tekeminen elokuvaan.

Sitten Levottomien (2000) ei Turkua ole liiemmin näkynyt elokuvissa. Nyt Turku saa kuitenkin laajalti näkyvyyttä Vares-elokuvissa, ja samalla ohjaaja Lauri Törhöseltä suitsutusta kuvauksellisuutensa takia.

Lauri TörhönenTurkuhan on Suomen paras lavaste, koska Suomessa ei ole kuin kaksi oikeata kaupunkia, Turku ja Viipuri, ja Viipuri on tällä hetkellä Neuvostoliitossa. Tämähän on aivan mieletön paikka, ja täällä oli parempi tehdä töitä kuin missään koskaan. Selvästi koko kaupunki kaupunginjohtajasta yksityisiin kansalaisiin halusi auttaa meitä. Turussa on Helsinkiin lisäksi se ero, että tämä on kävelyetäisyyskaupunki.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Törhönen kertoo sen verran, että aikoo jatkaa kahta keskeneräistä kirjaprojektiaan, jotka keskeytyivät Varesten ohjaamisen takia. Tulevista elokuvaprojekteista Törhösellä ei ole vielä tietoa, mutta hän aikoo jatkaa ohjaamista.

Suosikkiohjaajikseen Lauri Törhönen mainitsee sellaisia legendoja kuten Hitchcock, Truffaut ja Fellini. Varsinaista esikuvaa hänellä ei kuitenkaan ole. Kysyttäessä minkä kirjan tai jo filmatun elokuvan Törhönen tekisi, jos hänellä olisi täysin vapaat kädet ja rahoitus taattu, ohjaaja vastaa näin:

Ollaan Aleksi Bardyn kanssa mietitty kolmatta versiota Tuntemattomasta sotilaasta, mutta en minä omia rahojani panisi elokuvan tuottamiseen. Hirveän hauska kysymys, mutta täysin mahdotonta toteuttaa, yhtä hyvin voisin mennä Porsche-kauppaan lottokuponki kädessä.

Lue myös