Jalkapallosta ja sukupuolten välisestä taistosta
FC Venus on romanttinen komedia, jossa miestensä jalkapallofanaattisuuteen kyllästyneet naiset lyövät puolisoidensa kanssa vedon pelistä, joka joko lopettaa miesten jalkapalloinnostuksen tyystin, tai pakottaa naiset sietämään sitä valittamatta. Lähes pelitaidottomat naiset muodostavat oman joukkueen ja alkavat harjoitella tulevaa koitosta varten miesten seuratessa huvittuneina vierestä.
Idea FC Venus -elokuvaan on syntynyt ohjaaja Joona Tenan innostuksesta ja rakkaudesta lajiin, ja tarinalla on omakohtainen taustansakin. Tenan ja toisen tuottajan Jarkko Hentulan 15 vuoden kokemus kuudennen ja seitsemännen divisioonan väliä kahlaavasta HeMan, Hesperian Mankeli -joukkueesta on tarjonnut tosielämänkin kokemuksia pelaajien fanaattisuudesta ja näiden naispuolisten kumppanien ärsyyntymisestä.
– Tietysti elokuvaa tehtäessä kärjistetään asioita ja tämä on käsikirjoittajien tekemää fiktiivistä tarinaa, mutta kyllä nämä kokemukset ovat oikeassa elämässä mahdollisia. Enkä usko että se on kauhean harvinaistakaan.
Tekijäporukkaa kameran kummallakin puolella on yhdistänyt innostus projektiin ja samankaltainen huumorintaju. Tenan mukaan kiitos FC Venuksen onnistumisesta kuuluukin koko työryhmälle, sillä yhteispeli on ruokkinut elokuvan tekoa sen jokaisessa vaiheessa ja tuonut lisää yksityiskohtia mukaan:
– Kaikki elokuvahan on ryhmätyötä, mutta varsinkin tässä on jokainen koko työryhmästä tuonut paljon ajatuksia ja ideoita. Tämä tilanne oli tuttu kaikille mukanaolijoille, tämä miesten urheilufanaattisuus ja naisten motkotus siitä. Se perustilanne on tuottanut lisämateriaalia joka työvaiheessa ja yhteinen pelihuumori on löytynyt pitkin matkaa.
Suomalainen FC Venus sijoittuu keskelle yleismaailmallista jalkapalloaiheisten filmien buumia, kun Hongkongista Islantiin ja Etelä-Amerikkaan valmistuu lajia teemanaan käyttäviä elokuvia. Tena näkee yhdeksi syyksi jalkapallon valkokankaan valloitukselle ensi kesän MM-kisat Saksassa.
– Saksa on suuri talousalue, ja Keski-Eurooppa yleensä jalkapallobisneksen kehto. MM-kisat ovat kenties tuoneet sellaisen motiivin rahoittaa näitä elokuvia nyt. Jalkapallohan on tietysti koko maailman ykkösurheilu, iso asia kaikkialla, ja näitä elokuvia ideoidaan ja tehdään koko ajan. Nyt niitä on vain tullut esiin enemmän, kun nämä kisat ovat tulossa.
Ammatinvaihdoksen kautta ohjaajaksi
Alun perin arkkitehdin ammattiin kouluttautunut, nyt ensimmäisen pitkän elokuvansa ohjannut Tena näkee osaamisalueillaan yhtäläisyyksiä. Tenan mukaan kummatkin vaativat organisoitua suunnittelua, ja niissä järjestelmällisesti toteutetaan sinänsä hyvinkin abstrakteja taiteellisia ajatuksia. Arkkitehtuurin ja elokuvan yhdistäminen ei siis ole lainkaan harvinaista:
– En suinkaan ole ainoa arkkitehtitaustainen elokuvaohjaaja tällä hetkellä, meitä on useampia tapauksia. Elokuvat ja rakennukset ovat suuren skaalan projekteja, ja niissä vaaditaan tiettyä ennakkosuunnittelua, kokonaisuuksien hallintaa, visuaalisuutta ja toiminnallisuutta. Se on se yhtälö, miten ne kohtaavat toisensa.
FC Venuksen jälkeen Tenan tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu ensimmäiseksi lepoa. Viiden vuoden raskas työrupeama muun muassa televisiosarjojen kirjoittajana ja ohjaajana vaatii toipumista. Työn alla on kuitenkin kymmenisen projektia eri vaiheissa. Ensi vuodelle ei ole suunnitelmissa kuvausprojekteja, vaan lähinnä kirjoittamista ja palavereja.
Mallia valkokankaalta ja pelikentältä
Elokuvallisten esikuvien nimeäminen on kiven alla, ja ohjaaja kieltääkin etsivänsä varsinaisia ideoita kenenkään yksittäisen ohjaajan töistä:
– Tuo ei oikeastaan ole se tapa, jolla ajattelen. Suosikkiohjaajia on niin paljon, että pitäisi luetella ainakin viisikymmentä nimeä. Maailmassa on tehty paljon hyviä elokuvia ja omassa työssäni poimin sieltä täältä ajatusmalleja ennemmin kuin että tietoisesti ajattelisin jotain ohjaajaa esikuvana."
Jalkapallosta puhuttaessa Joona Tenan silmät suorastaan syttyvät. Esikuvia ja innoituksen lähteitä löytyy lähinnä ulkomaisista seuroista, ei niinkään yksittäisistä pelaajista.
– Jalkapallollisesti esikuva, ei tosin näin aikuisena miehenä enää, mutta pikkupoikana, oli Johan Cruyff. Suosikkijoukkuetta ei varsinaisesti ole, mutta minua miellyttää esimerkiksi Barcelonan peli. Viihdyttävintä jalkapalloa taas on Englannin Valioliiga, mutta ei minulla ole sielläkään mitään suosikkijoukkuetta. Mutta olin kyllä Manchester Unitedin mies seuran kulta-aikana, silloinkin kun ManU voitti Champions-liigan viimeisillä minuuteilla Ole Gunnar Solskjærin maalilla. Oli se aika hienoa!
Myös naisjalkapallo on FC Venuksen myötä tullut lähemmäs ohjaajan sydäntä. Viime kesän kuvauksissa seurattiin tiiviisti Suomen naisten maajoukkueen etenemistä EM-kisoissa välieriin asti. Tenan mielestä FC Venus ja naisjalkapalloilu tukevatkin hyvin toisiaan.
– Leffa on vaikuttanut tietysti siihen, että on ruvennut seuraamaan naisten jalkapalloa enemmän, ehkä ei nyt niinkään kotimaista liigaa, mutta naisten maajoukkuetta. Naisjalkapalloilun noste on ollut todella hienoa, ja toivottavasti se innostaakin ihmisiä tämän elokuvan pariin. Toisaalta taas FC Venus on myös innostanut monia tuttujani seuraamaan naisten futista.
Seuraava:
Aleksi Mäkelä ja Matti
– On monen asian summa, miksi päätyy tekemään tiettyä elokuvaa. Aika villejä voivat aihevalinnat olla… Ehkä Matti kuvastaa sitä samaa, mitä aikaisemmatkin elokuvat, eli ’isot pojat ja pienet aivot’. Kivekset eivät ole vielä laskeutuneet. Sillä tasoll
Edellinen: Ilkka Vanne, Hanna Lekander ja Karoliina Vanne puhuvat Lupaus-elokuvasta
– "Ihmiset voisivat miettiä sitä, miten me nyt elämme. Miten paljon voimme itse päättää kiinnostaako joku asia vai ei, haluammeko me jotain vai emme. Silloin ei voinut."
Tällä viikolla
Uusimmat
- Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä dvd
- The Girl with the Needle ensi-ilta
- Vihollisen vesillä dvd
- Mielensäpahoittajan rakkaustarina ensi-ilta
- MaXXXine ensi-ilta
- The Beekeeper dvd
- The Peasants – Talonpoikia ensi-ilta
- Savage Salvation dvd
- Päivät kuin unta ensi-ilta
- Kivun ja ilon työ ensi-ilta