Tuotantoyhtiön trilogia

Ohjaaja Minna Virtanen on tehnyt monia tv-töitä, kuten kiiteltyä Kylmäverisesti sinun -sarjaa. Levottomat 3 on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. Yhteistyö juuri tv-sarjojen puitteissa Solar Filmsin ja Markus Selinin kanssa vei Virtasen myös Levottomat 3 -projektiin. Selin pyysi Virtasta tekemään Levottomat-trilogian kolmannen osan. Miten ohjaaja koki mukaantulon elokuvatrilogian päätösosan tekijäksi?

– "Ei se minua haitannut, koska ne kaikki ovat erillisiä elokuvia, erillisiä tarinoita, joilla ei oikeasti ole muuta tekemistä toistensa kanssa kuin että ne löyhästi käsittelevät urbaaneja ihmisiä, jotka etsivät itseään ja toisiaan. Se ei laittanut minulle paineita, koska tämä ei ole mikään Poliisiopisto 4, jossa samat henkilöt seikkailevat osasta toiseen."

Trilogiasta huolimatta ohjaaja ja käsikirjoittaja saivat Virtasen mukaan tehdä itsenäistä elokuvaa ilman, että tuotanto olisi vaikuttanut sisältöön.

– "Ainoastaan tuotantoyhtiö hoitaa markkinointipuolen. Siinä oli selkeä työnjako."

Miska Reimaluoto - © 2004 Solar FilmsSuomessakin markkinointi ja elokuvien taloudelliset yhteistyökumppanit ovat nousseet yhä merkittävämpään asemaan, mikä on ymmärrettävää, jotta elokuvanteko olisi kannattavaa ja mahdollista pienessäkin maassa. Tällä kehityksellä Virtanen ei näe olevan vaikutusta elokuvan uskottavuuteen tai sisältöön, se liittyy pelkästään markkinointiin.

– "En koe sitä mitenkään päin haitallisena tekijänä eikä se vaikuta sisältöön. Ja jos katsotaan mitä tahansa amerikkalaista tai eurooppalaista elokuvaa, niin nehän ovat täysin kaupallistettuja. Tämä on ihan normaalia."

Melko mielikuvituksettomana nimenä Levottomat 3 vaikutti pelkästään projektin työnimeltä, mutta siitä tuli myös elokuvan lopullinen nimi. Tämä ei ollut kuitenkaan ohjaajan valinta.

– "Tämä on itse asiassa ihan tuotantoyhtiön päätös, tämä koko trilogia-ajattelu ja sen mukaan myös tämä nimi ja markkinointi."

Ei seksiaihe

Julkisuudessa Levottomat 3 -elokuvaa on käsitelty paljon. Onko se asettanut jotain lisäpaineita elokuvan teon ja ensi-illan suhteen?

– "Ei itse leffan tekoon, koska eihän silloin siitä vielä kirjoiteltu juuri ollenkaan, kun teimme kuvauksia viime kesänä – mutta nyt, totta kai, tämä mediahässäkkä on aika kovaa tässä ympärillä – mutta se kuluu asiaan."

Elokuvan aihepiiriä voisi pitää rohkeana ja se herättää myös kysymyksen siitä missä määrin tarina ja aihe – riippuvuus, tässä yhteydessä naisen kärsimä seksiaddiktio – perustuvat reaalitodellisuuteen. Onko esimerkiksi ohjaajalla itsellään sen suuntaista elämänkokemusta, jota olisi voinut ammentaa elokuvan tekoon?

Miska Reimaluoto - © 2004 Solar Films– "Ohjaajan ei tarvitse aina ammentaa omasta elämänkokemuksestaan näitä, muutenhan olisin sarjamurhaaja ja pedofiili ja ties mitä – naurua – se ei välttämättä olisi hirveän hyvä, olisin varmaan Hesperiassa tässä tilanteessa. Mutta, tämä pohjautuu sillä lailla todellisuuteen, että tällaisia ihmisiä on. Tätä hahmoa käytiin läpi terapeuttien kanssa eli miten tällainen henkilö ajattelee, reagoi ja toimii. Kyseessähän on täysin totaalisen itsestään vieraantunut nainen… sellaisia ihmisiähän täällä on aika paljon."

Nykyään seksi ja parisuhdeongelmat ovat suosittuja, jopa muodikkaita aiheita. Kun viihteessä käsitellään näitä aiheita, niin kertooko se seksin yhä hallitsevammasta asemasta nykyihmisten elämässä?

– "Luulen että seksin funktio on muuttunut. Aina seksi on tietyllä tavalla liittynyt parisuhteisiin, ihmissuhteisiin ja kaikkeen läheisyyteen ja rakkauteen, mutta tuntuu, että tänä päivänä seksi on ruvennut korvaamaan enemmän kaikki ihmissuhteet, läheisyydet ja oikeat tunteet. Se on korvannut meidän normaalit parisuhteet. Seksi on melkein arvostetumpaa ja sitä tämä meidän hieno sinkkukulttuuri myös tietyllä tavalla viestittää ja glamorisoi."

Kun seksiaiheita käsitellään paljon, niin onko olemassa se vaara, että aihe leimautuu pelkäksi myynnin edistämiseksi?

– "Tässä on kyse tästä riippuvuudesta ja uskottomuudesta… ei se nyt sinänsä vielä ole seksiaihe."

Kylmäverisesti sinun

Esikoiselokuvalleen kaksijakoista vastaanottoa odottavan Minna Virtasen on tarkoitus myös jatkaa pitkän elokuvan parissa. Ensimmäiseksi on kuitenkin edessä jatkoa sarjalle Kylmäverisesti sinun, jonka kolmatta tuotantokautta ryhdytään tekemään ja televisiossa se nähdään ensi vuonna.