Omituisten otusten kerho

Gabriel Van Helsing (Hugh Jackman) on vanhanajan palkkiometsästäjä, joka lahtaa monstereita Vatikaanin Salaisen Palvelun laskuun. Palkkiona on tiedonpalasia menneisyydestä, muistoja, jotka urhealta soturiltamme on viety. Aseita Van Helsingillä on kuin Bondilla konsanaan. Maanalaiseen kammioon sijoittuva varustelukohtaus lainaa Bondeja koomista apuria myöten. Myöskään muut intertekstuaaliset viittaukset läpi elokuvan eivät jää edes hitaimmalta katsojalta huomaamatta. Van Helsing lähtee Transsylvaniaan suojelemaan kuningassuvun viimeisiä vesoja, joukossaan houkuttelevan kaunis prinsessa Anna Valerious (Kate Beckinsale). Vastaanotto kylässä ei ole kovin lämpöinen, mutta sankari herättää ainakin Annan mielenkiinnon miehekkään tehokkailla otteillaan. Sekalaisine seurakuntineen hän ryntää kohti Draculan linnaa ja pääjulmuria.

Frank Masi - © 2004 Universal StudiosVan Helsingissä esille nouseva näyttelijätyö on luokattoman huonoa ja hipoo jopa parodian rajoja. Kate Beckinsale vääntää tahallisen huonoa aksenttiaan naama jäykkänä, vaikka toiminnallisuus onkin neidolla hallussa. Hugh Jackmania ei pelasta edes miehekäs ulkomuoto. Aussinäyttelijästä näkee ulospäin, että vikaan meni elokuvavalinta ja pahasti. Kreivi Vladislaus Draculaa esittävä Richard Roxburgh on elokuvan teatraalisin tapaus, ja onkin selkeästi jämähtänyt Moulin Rougen! (2001) suureelliseen pahisrooliin. Symppispisteitä saavat noviisiapurina hyörivä David Wenham sekä Frankesteinin hirviönä rymistelevä Shuler Hensley. Stephen Sommersin ohjaustahti on puolestaan sen verran tiivistä, että hitaampaa hengästyttää. Kamera-ajot ovat kieltämättä hienoja paikoittain, samoin erikoistehosteet. Tosin mauttomuusrajakin tulee ylitettyä useammin kuin kerran. Jylhistä tietokonemaisemista ja lavastuksesta elokuva saa ehdottomasti plussaa.

Elokuvantekijät ovat viime aikoina kiinnostuneet jos jonkinlaisista hirviöistä ja sankareista, ja saaneet niistä muutaman kelpo elokuvankin aikaiseksi. Van Helsing ei valitettavasti kuulu onnistuneiden teosten kastiin, vaikka yrityksen puutteesta ohjaaja Sommersia ei todellakaan voi syyttää. Muun muassa Muumio -elokuvista vastuussa oleva Sommers marssittaa katsojan silmien eteen monstrumeja alkaen Frankensteinin hirviöstä ja päätyen herra Hyden ja ihmissusien kautta kaikkien verenimijöiden esi-isään kreivi Draculaan. Joukosta puuttuu siis vain Hessu Hopo. Eihän monenlaisissa vipeltäjissä mitään vikaa sinällään ole, mutta kuka nyt haluaa syödä meetvurstia ja kinuskia samanaikaisesti.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 6 henkilöä