Sotilaan arkiongelmat

Samurait ovat oleellinen osa japanilaista historiaa ja mytologiaa. Heidän seikkailunsa ovat innoittaneet sikäläisiä elokuvantekijöitä niin kauan kuin siellä ollaan elokuvia tehty. Samurai-kultti on vähintään yhtä tärkeä osa japanilaista elokuvahistoriaa, kuin tukkijätkät suomalaista. Sillä erolla, että samurai-tarinat elävät ja voivat hyvin edelleen. Tämän todentavat muun muassa Nagisa Oshiman Tabu (Gohatto, 1999) ja Yoji Yamadan Twilight Samurai (Tasogare Seibei, 2002). Twilight Samurai kahmi lähes kaikki nousevan auringon maan elokuvapalkinnot, ja oli Oscar-ehdokkaana parhaan ulkomaalaisen elokuvan sarjassa.

© Empire PicturesTwilight Samurai kertoo Seibei Iguchi -nimisestä köyhästä samuraista, joka vaimonsa kuoleman jälkeen yrittää kaikin tavoin huolehtia lapsistaan ja sairaasta äidistään. Hän ei halua jättäytyä olosuhteiden uhriksi, vaan pyrkii nöyrästi säilyttämään arvokkuutensa. Elokuva näyttää miten idealismi ja realismi voivat olla yhteen sovitettavissa ankarissakin olosuhteissa, vaikka ympäristö yrittäisi ylväät aatteet murentaa. Kung Fu Tsen opit on hyvä pitää mielessä, vaikka nälkä kurnii vatsassa ja riisikuppi ammottaa tyhjyyttä. Säilyttääkseen ihanteensa Seibei joutuu tekemään valintoja perheensä ja klaanin välillä.

© Empire PicturesTarina sijoittuu 1800-luvun Japaniin, jossa käydään verisiä valtataisteluja ja klaanit sotivat keskenään. Huhut taisteluista kantautuvat myös pieneen kyläpahaseen, jossa Seibei perheineen asuu. Sotia ei näytetä, ne ovat jossain kaukana, läsnä vain puheissa. Kuitenkin ne luovat, ja pitävät yllä, pelon ilmapiiriä. Vaikka taistelut ovat poissa silmistä ja kaukana, ne koskettavat pienten ihmisten jokapäiväistä elämää. Elokuva hahmottelee allegorisesti olennaisia piirteitä meidän globalisoituvasta ja vainoharhaisesta maailmasta. Se kertoo näkymättömissä olevien voimien vaikutuksesta arkeemme.

Twilight Samurain värimaailma on kylläistä ja kaunista. Hallittu kuva-asettelu ja sommittelu luovat ehjän kokonaistunnelman. Elokuvasta tulee mieleen vanhan mestarin Mikio Narusen parhaat työt. Yamadan elokuvassa on samanlaista herkkyyttä, miljöökuvauksen avaruutta ja tarinankerronnan eheyttä. Twilight Samurai on elokuva, jonka parissa silmä ja sielu lepäävät.

* * * *
Arvostelukäytännöt