Muistipeliä

Vielä 1990-luvun alussa Arnold Schwarzenegger oli kovan luokan toimintamies, joka kivestä veistetyllä karismallaan palveli kovaotteisia toimintaelokuvia. Arskan uralla Paul Verhoevenin Total Recall on jäänyt oikeastaan viimeiseksi vakavasti otettavaksi elokuvaksi. Ensimmäisen Terminatorin tapaan Total Recall on kovaksikeitetty ja väkivaltainen menopeli, joka ryminän ohella jättää katsojansa hyvinkin mietteliääksi vakavien sisällöllisten kysymystensä äärellä.

© 1990 Columbia TriStar PicturesTotal Recall on myös Blade Runnerin jälkeen ainut varteenotettava scifi-elokuva, joka on pohtinut ihmisyyttä ja ennen kaikkea identiteettiä. Total Recallin ja Blade Runnerin temaattinen yhtäläisyys on toki osaltaan kirjailija Philip K. Dickin peruja, sillä hänen teksteihinsähän kummatkin elokuvat perustuvat. Total Recallissa identiteettiä, ihmisen minuutta, määritetään muistin avulla. Tarinan päähenkilö on Douglas Quaid (Schwarzenegger), joka on tuiki tavallinen rakennustyöläinen. Douglas haaveilee Marsin matkasta ja menee lomamatkojen muisti-implantteja tarjoavaan yhtiöön saadakseen itselleen Mars-kokemuksen. Homma menee kuitenkin pieleen ja Douglasin muistin valtaa yhtäkkiä uusi henkilö. Selvittääkseen kuka hän lopulta on, Douglas matkaa Marsiin kintereillään kylmäveriset pyssymiehet.

© 1990 Columbia TriStar PicturesTotal Recallin juoniskenaariota on osaltaan sittemmin hyödynnetty esimerkiksi uusimmassa scifi-Arskassa 6. päivä. Vaikka Total Recallia leimaakin raju toiminnallisuus, sen asettamat filosofiset pohdinnat ja kysymykset ovat äärimmäisen mielenkiintoisia. Tematiikka ja toiminta nivoutuvat elokuvassa haudanvakavaksi kokonaisuudeksi, jota ei ole edes yritetty keventää likilaskuisella huumorilla. Total Recall on kutkuttava muistipeli, jonka säännöt ja linjaukset heijastuvat hyvinkin osuvasti vieläkin vallitsevaan nykytodellisuuteen. Kiihtyvällä tavalla virtualisoituvassa maailmassamme joudumme kohtaamaan muistimme ongelmia. Meille tarjotaan loputtomat määrät erilaisia muistikuvia ja muistoja, kertomuksia, ja ne määrittävät väistämättä sitä, mitä me olemme tai mitä me kuvittelemme olevamme. Voiko käsistämme riistäytyvä muistipeli saattaa meidät identiteettileikkiin, jolloin oma minuutemme hämärtyy lopullisesti?

Total Recall painii näiden hyytävien ongelma-asettelujen parissa ja elokuva lukeutuukin ehdottomasti genrensä merkittävimpiin töihin, vaikka se ei kaikkia lupauksiaan lunastakaan. Dvd:lle julkaistuna elokuva on ensimmäistä kertaa Suomessa kotitallenteena myös leikkaamaton, ja kuvan ja äänen laatukin ovat kohtuullisia.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen 1.85:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); special features: Teaser, Trailer ja Making of (7 min).

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 4 henkilöä