Ammattina yksinäisyys

The Contract on taas esimerkki oudon "suomennoksen" saaneesta elokuvan nimestä. Alkuperäinen Shadowboxer on vaihtunut toiseen ja samalla myös merkitys vaihtuu. Palkkamurhaajan elämän yksinäisyyteen viittaava alkuperäisnimi on muuttunut ihmisten välistä sopimusta korostavaksi. Kun elokuva kuitenkin kertoo yksinäisyyden tärkeydestä ammatin toimivuudelle, on muutos hieman erikoinen.

© 2005 Lee Daniels EntertainmentKun rikollispomo (Brad Dorff) kuulee huhuja vaimonsa uskottomuudesta, hän palkkaa ammattilaiset hoitamaan asian pois päiväjärjestyksestä. Viimeiseen vaiheeseen edennyttä syöpää sairastava palkkamurhaaja Rose (Helen Mirren) ei kuitenkaan pysty tappamaan viimeisillään lastaodottavaa Vickiä (Vanessa Ferlito) ja asettaa näin itsensä ja kumppaninsa Mikeyn (Cuba Gooding Jr.) vaikeaan asemaan. Elokuva ei tarjoa suuria yllätyksiä kuluneelle tarinalle kuolemasta ja uudesta elämästä, mutta täysin tavanomainen toimintaelokuva The Contract ei kuitenkaan ole.

The Contract rinnastuu niin teemojensa kuin kunnianhimoisen visuaalisuutensa kautta jo kulttiklassikoksi muodostuneeseen Leoniin (1994). Kumpikin esittää kysymyksen, miten perheentyyppisen yksikön muodostuminen vaikuttaa yksinäisen suden ammattitaitoon ja mikä yleensä saa ihmisen ryhtymään palkkamurhaajan raa’alle alalle. Elokuva ei kuitenkaan pääse pintaa syvemmälle aiheestaan vaan jää käsittelemään seksin ja väkivallan esittämistä aiheelle jo kliseiseksi muodostuneeseen tapaan. Vanhahtavan käsittelytavan olisi voinut välttää, jos elokuvan keskiöön olisi asetettu Mirrenin Rose. Älykäs ja idealistinen nainen, joka on valinnut arvomaailmalleen vastakkaisen ammatin, olisi voinut tuoda tarinaan jotain uutta.

© 2005 Lee Daniels EntertainmentElokuvan ongelmana on sen säväyttämättömyys. Siinä on kaikki jo ennalta nähtyä. Väkivaltainen pintaliito ei saa tehtyä elokuvasta syvällistä, vaikka siitä selkeästi näkyy kaipuu tehdä jotain erilaista. Toimintaelokuvalle epätyypillinen kuvaus liikkuu todellisuuden ja kuvitteellisen haavemaailman rajoilla. Raaistuneen todellisuuden pakeneminen paratiisiin on kuvattu kauniisti ja se sulautuu musiikin rajuun pyörityksen.

Pelkkä halu tehdä kaunis ja taiteellinen toimintaelokuva ei riitä, jos ajatus ei kanna loppuun asti. Elokuvassa vilisee mielenkiintoisia roolihenkilöitä ja teemoja, mutta kun sillä ei ole uutta sanottavaa, jää se helposti unohduksiin. The Contract näyttäytyy mielenkiintoisena pelinavauksena ohjaaja Lee Danielsille, jonka tulevia elokuvia voi jäädä odottamaan mielenkiinnolla. Esikoisohjaukseen on kuitenkin jäänyt näkymään lievä epävarmuus ja päämäärättömyys, joka toivon mukaan karisee tulevissa projekteissa oman tien löytyessä ja varmistuessa.

* *
Arvostelukäytännöt