Edelleen vesitiivis kolmannen asteen yhteys

The Abyss - syvyyden dvd-julkaisu on juuri sellainen kuin klassikkoelokuvan uudelleenjulkaisun toivoisikin olevan. Elokuva on kestänyt ajan hampaan ja dvd-paketti tarjoaa itse asiassa katsojaa hemmotellen kaksi versiota elokuvasta: teatteriversion lisäksi mukana on yli kaksikymmentä minuuttia pidempi special edition, joka tarjoaa muutamia vastauksia teatteriversion jättämiin kysymyksiin ja paikkauksia siihen kohdistuneidin kritiittisiin kommentteihin. Lisukkeena paketista löytyy paljon rojua filmografioista trailereihin ja dokkareihin elokuvan teosta. Viimeistellyt animoidut valikot ovatkin vain se lopullinen piste ja papukaijanmerkki hyvin tehdylle työlle. Täkyyn tarttuva elokuvan ystävä saa tässä dvd-julkaisussa kahden levyn verran kelpo vastinetta rahoilleen.

Arskan läpimurtopullistelu Terminator ja Weaverin ötökkärymistely Aliens - paluu tuottivat odotettua enemmän, kallis Tosi valheita ja sitäkin kalliimpi Titanic täysin odotetunlaisesti. James Cameron onkin uransa aikana tottunut kullan vuolentaan vähistä ja pilaantuneista aineksista (erityisesti näyttelijätasolla). Cameronin järjestyksessä viides täyspitkä ohjaus ansaitsee sen huomion ja vaivan, jonka elokuvan levittäjät ovat uhranneet Abyssin polttamiseen dvd-muottiin. Abyssissa ohjaaja pääsi harjoittelemaan vedellä leikkimistä ennen tarrautumistaan Titanicin kolmituntiseen, mutta neljältä tunnilta tuntuvaan upottamiseen. Toivoa olisi vain sopinut, että ohjaaja olisi tässä veden lotraamisissaan keksinyt tehokkaampia, nopeampia ja ehkäpä myös kivuliaampia hukutustekniikoita de Caprion varalle.

Abyssin juoni on yksinkertainen pähkinänkuoressaan: salaperäisesti uponnutta amerikkalaista ydinsukellusvenettä pelastamaan lähtenyt öljynporausjoukko muutamalla liipasinherkällä soltulla vahvistettuna joutuu kiperään tilanteeseen merenalaisessa tukikohdassaan, kun myrsky katkoo sen yhteydet "sivistykseen". Pinnalla sukellusveneselkkaus aiheuttaa kismaa suurvaltojen välillä ja sormet siirtyvät maailmanloppua lupaileville punaisille nappuloille. Kaukana syvässä pelastusjoukko törmää vanhan vihollisensa sijasta outoihin ET-olentoihin. Eristykseen joutuneiden sotilaiden ja siviilien näkemykset tilanteen ratkaisemisesta poikkevat jo peruslähtökohdiltaan. Kinat kumuloituvat nyrkkien heristelyksi ja pyssyillä osoitteluksi hajoavassa tukikohdassa. Sanansa on sanottavanaan myös muukalaisilla.

© 1989 20th Century FoxElokuva (special edition) on pitkä kuin vuosisatojen takaiset nälkävuodet, mutta se kestää vaivatta katsomisen kerralla alkuteksteistä the endiin. Cameron onnistuukin luomaan vedenalaiseen maailmaansa sangen tiivistunnelmaisen ilmapiirin. Sen sijaan maanpäällisten puuhien esittely elokuvassa saa alleviivaavan saarnaamisen tunkkaisen maun. Pienemmälläkin paasaamisella ja karsimalla lopun hieman irrallisilla efektikikkailuja olisi voinut viestittää, että ihmiskunta tulee lopulta tuhoamaan oman elinpallonsa (eiköhän se ole itsestään selvä asia, että tavalla tai toisella palloparkamme tulee aina kärsimään sangen vimmaisesta käytöksestämme). Onneksi kuitenkin kyseiset kohtaukset kuluttavat elokuvan aikaa ainoataan marginaalisesti. Joka tapauksessa, pinnan alaiset jaksot toimivat; varsinkin päärooleissa sukeltavat Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio ja Michael Biehn pistävät elokuvaan parastaan. Syvyys hahmoihin löytyy juuri ekstrana olevasta erikoiseditionista!

DVD / (disc 1) kuva: 16:9 Widescreen 2.35:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); elokuvan versiot: The Abyss (1989) pituus 139 min & The Abyss - Special Edition (1992) pituus 164 min; tekstikommentti (englanti); keräilylehtinen.

(disc 2) Personal Lockers (näyttelijä- ja tekijäesittelyjä); Imaging Station: Shooting Script, Original Treatment, Original Storyboards, Image Gallery, Motion Control Timelapse (pienoismallien liikkumisesta, 1 min), Miniatyre Rear-Projection, Pseudopop Multi-Angle (kohtausvertailu, 6 min), Deepcore Timelapse (lautan rakennusprojekti, 7 min), Videomatics Montage (pienoismallien videointikooste, 2 min), Montana Bridge Flooding (1 min), Engine Room Flooding (1 min), Surface Shoot Montage, Crane Crash Shoot, Visual Effects Reel (kuvatehostekooste, 21 min); Trailers (3 kpl); Documentaries: "The Abyss" featurette (11 min), Under Pressure - Making of "The Abyss", (60 min).

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 4 henkilöä