Kaikkien episodien äiti

Tästä se alkaa, taas kerran, pasuunat raikuvat ja keltaiset kirjaimet valuvat silmiemme editse kaukaisuuteen, kertoen meille, että odotettavissa on jotain suurenmoista ja innostavaa. Ihokarvat nousevat kunnioituksesta pystyyn ja kädet alkavat hiostua siitä odotuksesta, mitä ihmeellisyyksiä saammekaan kokea.

Tähtien sodan jatkumo kiertyy alkuunsa ja heittää meidät 30 vuotta taaksepäin ensimmäisestä Tähtien sodasta eli episodi 4:stä. Galaktisen tasavallan demokratia on murenemassa riitoihin ja juonitteluihin. Voiman pimeän puolen airuet alkavat raahautua esiin varjoista luodakseen imperiumin tulevan keisarinsa johdolla. Saagan juonikudelmalle luodaan perusta, sankareille ja roistoille menneisyys.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace / Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka - © 1999 Lucasfilm Ltd.Kauan, kauan sitten kaukaisessa galaksissa, tai oikeammin noin 23 vuotta sitten ja vain Atlantin toisella puolen, tämä kaikki sai alkunsa. George Lucasin mielessä syntyi idea, joka teki hänestä yhden aikamme menestyksekkäimmistä elokuvaohjaajista. Tuo idea oli avaruusseikkailu, jonka toteutus olisi ennennäkemätön ja jonka tarina lähentelisi jopa raamatullisia mittasuhteita. Tässä Lucas onnistuikin varmasti yli omienkin odotuksiensa. Ensimmäinen Star Wars (1977) oli valtava kassamenestys niin kuin myös sen kaksi jatko-osaa Imperiumin vastaisku (1980) ja Jedin Paluu (1983). Nämä elokuvat keikkuivat vuosikymmeniä maailman katsotuimpien elokuvien listalla yhdessä Lucasin sydänystävän Steven Spielbergin elokuvien kanssa. Tosin Lucas itse ei jatko-osia ohjannut vaan siirtyi sujuvasti tuottajan rooliin. Tästä sai alkunsa Lucasfilm.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace / Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka - © 1999 Lucasfilm Ltd.Tähtien sodan ansiosta syntyi myös toinen Lucasin yhtiöistä Industrial Light and Magic. Tämän erikoistehosteyrityksen taiat ovat sittemmin koristaneet muidenkin elokuvayhtiöiden tuotantoja. ILM:n teknisen loistokkuuden viimeisin voimannäyttö on juuri tämä Star Wars: Episodi 1 - Pimeä uhka.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace / Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka - © 1999 Lucasfilm Ltd.Kun minun kuusitoistavuotinen tieteiskirjallisuuden herkistämä tajuntani räjähti nähdessäni vuonna 1977 ensimmäisen kerran imperiumin tähtihävittäjän jyrisevän valkokankaan ylitse, en voinut kuin haukkoa henkeäni Tähtien sodan efektien edessä. Sittemmin erikoisefektien huima kehitys on kasvattanut hämmästykseni toleranssia niin, että melkein mikään ei enää saa minun hengitystäni salpautumaan. Mutta täytyy tunnustaa, että nähtyäni tämän uusimman Tähtien sota -episodin nyt videolta widescreen-versiona, hengitykseni ei pysynyt tasaisena. Sen verran käsittämättömän komeaa oli toteutus, efekteineen ja digitaalisine hahmoineen. Elokuvan runsas ja rikas maailma avautuikin vasta nyt paremmin, kun sitä oli mahdollista tutkailla lähietäisyydeltä. Ja kerrankin efektit eivät latistuneet olemattomiin television ruudulla, vaan ne toimivat lähes yhtä loistokkaina kuin suurella kankaalta nähtynä.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace / Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka - © 1999 Lucasfilm Ltd.Tarinaltaan Star Wars: Episodi 1 - Pimeä uhka on alustava, paljastava ja kysymyksiä herättävä. Hahmoiltaan hiukan monisyisempänä kuin edeltäjänsä se ei niinkään luo uusia sankareita kuin vahvistaa vanhempien merkitystä. Skywalkereiden suvun kantaisän Anakinin matka voiman varjopuolelle, neitseellisine syntymineen ja muine raamatullisine viittauksineen on suorastaan nerokas. Hänen kauttaan saavat kirkastuksensa niin Luke kuin Leyakin, jotka ovat jo lunastaneet isänsä pahat teot edellisissä episodeissa. Aika näppärää vai kuinka?

Kaiken kaikkiaan Tähtien sota on juuri jotain sellaista, mikä antaa perustelun tällaiselle miljardibisnekselle. Se on näkemisen arvoista, kokemuksia antavaa ja erittäin viihdyttävää. Miljoonilla dollareilla, miljoonille katsojille luotua pakoa arkipäivästä, kerrankin koko rahan edestä. Ei voi muuta kuin nöyränä todeta, että olkoon voima teidän kanssanne: "May the force be with you."

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 9 henkilöä