DVD:llä raiskattu mestariteos

Vuonna 1979 valmistunut George Millerin ohjaama Mad Max saavutti heti ensi-iltansa jälkeen huikean kulttimaineen. Elokuvahistorian yhdelle hurjimmalle post apocalyptiselle visiolle ei vielä tänäkään päivänä ole kyetty tekemään vertaistaan. Mad Maxin menestys mahdollisti aiheen syventämisen kaaoksen, anarkian ja nousevan sivilisaation triangeliksi ja ensimmäinen jatko-osa, Mad Max 2, sai ensi-iltansa vuonna 1981.

 © Kennedy Miller Entertainment & Warner Bros.Mad Max -elokuvat on mielletty westernien moderneiksi tulkinnoiksi, joissa hevoset on korvattu viritetyillä ajopeleillä. Kahden ensimmäisen Mad Maxin kuolemaa tavoittelevat ajokohtaukset hämmästyttävät yhä edelleen. Elokuvien tematiikassa ihmiskunta asetetaan raadolliseen asemaan kamppailemaan selviytymisestään yhä lohduttomammassa maailmassa. Ensimmäisessä tarinassa eletään kaaoksen aikaa, toisessa on vallalla jo anarkia ja kolmannessa tarinassa sivistystä ollaan rakentamassa uudestaan. Kaikkien tarinoiden sankarina on myyttinen Max (Mel Gibson).

Ensimmäisen Mad Maxin maine oli niin hurja, että Mad Max 2:sta työstettiin, lähinnä Amerikan markkinoille, hieman siistitympi ja uudestaan äänitetty versio, joka kulkee nimellä The Road Warrior. Kyseistä versiota on esitetty meilläkin televisiossa ja videolta elokuvaa on saanut alkuperäisversiona eli Mad Max 2:na jo vuosikausia. Muitakin versioita elokuvasta on liikkeellä ja eräs näistä kammottavimmista versioista on tuotu Suomeen dvd:llä.

Kun Suomessa sensuurin sakset eivät enää dvd-aikana niinkään heilu, niin Euroopassa julkaistavien dvd-leffojen emämaassa Saksassa, josta monet meilläkin myytävät levyt tulevat, osataan hurvitella oikein kunnolla. Markkinoille on päästetty kuluttajaa sumeilematta kusettava tuotos, jonka kannessa lukee Mad Max 2. Kyseessä ei kuitenkaan ole Mad Max 2, vaan The Road Warrior ja vieläpä sekin täysin käsittämättömänä ja ennennäkemättömänä mikkihiiriversiona. Elokuvaa on leikelty törkeästi jopa juonenkulun seuraamista haittaavilla tavoin.

Missä on kuluttajasuoja? Kyseessä olevaa dvd:tä markkinoidaan jonain sellaisena, jota se ei ole: kannessa luvataan sisältöä, jota itse levyltä ei löydy. Törkeää. Kehotankin kaikkia Mad Max 2:n dvd-painoksesta kiinnostuneita varomaan kyseistä tuotetta, sillä se ei tarjoa muuta kuin syvän pettymyksen. Elokuvasta kiinnostuneille suositan alkuperäisen videoversion etsimistä, sillä tällä dvd:llä on tehty elokuvahistorian yhden merkkiteoksen brutaali raiskaus.

DVD / kuva: 16:9 widescreen 2.35:1 letterbox; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä).

ks. artikkeli: - Hullu maailma: kaaos ja anarkia Mad Max -elokuvissa

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 4 henkilöä