Hakuna Matata

Useimmat laskevat vielä Leijonakuninkaan niihin Disney-piirrettyihin, joiden kotelonkansiin tituleeratulla klassikko-statuksella on jotain katetta. Sittemmin Disney-animaatiot ovat vaipuneet mitäänsanomattomalle tasolle ja kenties Mulania (1998) lukuun ottamatta ei yhtiön viime vuosien tuotanto ole enää tehnyt oikeutta kunniakkaille perinteilleen.

© 2003 Walt Disney PicturesLeijonakuningas Mufasan pojalleen Simballe jakamat viisaudet: "Me kaikki olemme yhtä elämän suuressa kierrossa", paikantavat Leijonakuninkaan siihen hyveen ja oikeudenmukaisuuden arvomaailmaan, joka yhdistettynä ainutlaatuiseen taiteelliseen ilmaisuun on luonut Disneyn animaatioperinteestä oman käsitteen. Leijonakuninkaan tarina rakentuu eri myyteistä ja Raamatun kertomusten läsnäolo on taustalta selkeästi luettavissa. Lastenviihteen vilpitön usko oikeamielisyyteen ja viisauteen on aina äärimmäisen arvokasta.

© 2003 Walt Disney PicturesJuhlajulkaisuna ilmestyneen Leijonakuninkaan dvd on tuhti kahden levyn painos, jossa elokuvasta on mukana niin originaaliversio kuin special editionkin. Eroa näiden välillä ei tosin ole kuin yhden musiikkikohtauksen verran. Erityistä kiitosta dvd:lle on annettava panostuksesta ääneen, nimittäin elokuva on tarjolla juuri kotiteattereita varten miksatulla DTS-äänellä, joka kanavatasapainojaan myöden on erinomainen. DTS-ääni on tosin tarjolla vain englanniksi, suomiversio on normaali digitaalinen 5.1. Joka tapauksessa elokuvasta on suositeltavaa katsoa englanninkielinen versio, sillä alkuperäiset ääniroolit, kuten James Earl Jones Mufasana ja Jeremy Irons ilkeänä Scar-veljenä ovat ilmiömäisiä. Vertailua suomiversioon ei kannata edes tehdä.

Ensimmäiseltä levyltä löytyy myös muutamia ekstroja, kuten pari vekkulia peliä. Toinen levy on kokonaisuudessaan pyhitetty elokuvaan ja aiheeseen liittyvälle materiaalille. Sen läpikäymiseen kannattaa varata runsaasti aikaa tai käyttää siihen useampia kertoja. Lisämateriaalit ovat suomeksi tai vähintään tekstitettyjä, joten yhteiset hetket perheen pienempien kanssa ovat levyn parissa varmasti antoisia. Komealle dvd-painokselle ei kuitenkaan voi jakaa pelkkiä kehuja, sillä dvd-levy ei sisään laitettaessa mene automaattisesti päävalikkoon vaan alkaa kielivalinnan jälkeen pyörittää mainostrailereita. Myös valikkoihin vievät animoinnit ovat pitkiä. Valikkoa on kokonaisuudessaan hidasta käyttää ja lähinnä lapsikatsojille tarkoitettujen selitysten pitäisi olla hypättävissä yli.

Lisälevyn helmiä ovat Pumbaan ja Timonin johdattamat virtuaalisafarit. Ja jokaisen kannattaa tehdä ykköslevyn persoonallisuustesti - on hyvä tietää, ketä hahmoista muistuttaa - itse muistutan vanhaa paviaania.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 3 henkilöä