Leijonan osa

Lapsuutensa 1990-luvulla viettäneille Leijonakuningas (1994) on käsite. Suurin osa kaveripiiristäni osaa elokuvan dialogin ulkoa ja huvitamme usein toisiamme laukomalla animaation repliikkejä. Nyt uudet sukupolvet pääsevät elokuvateattereihin hurmaantumaan tästä Disney-klassikosta – tosin kolmiulotteisilla efekteillä höystettynä.

Leijonakuningas 3DVuonna 2011 päivitetty Leijonakuningas 3D käynnistää sarjan, jossa Disneyn klassikkoelokuvia tuodaan teattereihin 3D-versioina. Jatkossa kolmiulotteisina tullaan todennäköisesti näkemään Kaunotar ja hirviö sekä Pieni merenneito ja Disney-Pixarin Nemoa etsimässä ja Monsterit Oy.

Leijonakuningas 3DVaaroja metsästävältä leijonanpentu Simbalta odotetaan suuria, sillä hänen on kasvettuaan määrä ottaa isänsä Mufasan paikka savannin kuninkaana. Leijonakuningas on ajaton kertomus oman polun löytämisestä ja haasteiden voittamisesta. Simban ja hänen ystävänsä Nalan huoleton nuoruudeninnostus saa vastapainoa Mufasan ja mandrilli Rafikin syvällisistä elämänviisauksista. Timonin ja Bumban Hakuna matata -filosofia puolestaan muistuttaa kovasti viimeaikoina puhuttanutta downshiftausta eli hidastamista.

Leijonakuningas 3D on toteutettu vuonna 1994 ilmestynyttä alkuperäisteosta kunnioittaen. Kolmiulotteisuus on maltettu pitää piirrosjälkeä täydentävänä lisämausteena, eikä se missään vaiheessa kohoa pääosaan. Elokuvan musiikkinumerot ja keskeisimmät käänteentekevät kohtaukset ovat mahtipontisia jo kaksiulotteisessa versiossa, joten ylettömät 3D-efektit olisivat ampuneet yli. Animaatio ei ole tehosteiden myötä muuttunut liian digitaalisen näköiseksi, vaan se onnistuu säilyttämään käsinpiirretyn lämminhenkisyytensä. Taidokkaasti toteutettu kolmiulotteisuus on komeaa katseltavaa.

Leijonakuningas 3DSuomen elokuvateattereissa Leijonakuningas 3D esitetään valitettavasti vain suomenkielisenä versiona. Dubbausta ei sentään ole tehty uudelleen, vaan hahmot puhuvat tutuilla äänillä, joiden ohjauksesta suomenkieliseen versioon vastasi aikanaan Pekka Lehtosaari. Elokuvassa ei onneksi ole mukana Disney-animaatioiden dvd-julkaisuille tyypillisiä lisättyjä kohtauksia, jotka tuntuvat usein tarinan kannalta ylimääräisiltä. Nostalgiaa kaipaavat voivat siis huokaista helpotuksesta.

Leijonakuningas 3D tarjoaa koskettavan ja nauruhermoja kutkuttavan elokuvaelämyksen niin vanhoille kuin uusillekin katsojille. Nostalgiasyistä elokuvasta kiinnostuneet voivat istahtaa katsomoon turvallisin mielin, mutta uutta materiaalia ja erikoistehosteiden ilotulitusta kaipaavien kannattaa jäädä kotiin.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 6 henkilöä