Älä hätäile

Douglas Adamsin kirjoittama Linnunradan käsikirja liftareille on ehdottomasti yksi hauskimmista kirjoista, jonka olen koskaan lukenut. Kun kuulin, että siitä ollaan vihdoinkin tekemässä elokuvaa, oli ensimmäinen reaktioni epäuskoisen epäilevä. Nähtyäni elokuvan nyt toistamiseen, tällä kertaa dvd:ltä, täytyy tunnustaa siihen tarttuneen jotain Adamsin alkuperäisen kirjasarjan tunnelmasta. Jotain positiivista ja hullua.

Laurie Sparham - © Touchstone PicturesArthur Dentin aamu ei voisi alkaa huonommin. Ensin hänen kotinsa halutaan purkaa ohikulkutien edestä ja sitten hänen hyvä ystävänsä Ford Prefect paljastuu avaruusolennoksi, joka pelastaa hänet maailmanlopulta. Maapallo näet räjäytetään tuusan nuuskaksi avaruuden pikatien tieltä. Vähempikin nyt saa ihmisen närkästymään pahanpäiväisesti. Onneksi sentään Linnunradan presidentti, kaksipäinen Zaphod Beeblebrox, Arthurin vanha rakkaus Trillian ja maanisdepressiivinen robotti Marvin auttavat häntä selviytymään tulevista mieltä järkyttävistä tapahtumista jokseenkin tolkkunsa säilyttäneenä.

Älkää hätäilkö. Jos tutustuu Douglas Adamsin luomaan maailmankaikkeuteen ensikertaa Linnunradan käsikirja liftareille -elokuvan kautta, se saattaa äkkiseltään tuntua oudon sekavalta ja absurdilta. Itse asiassa elokuva on kerronnaltaan huomattavasti kirjoja loogisempi ja kronologisempi. Nykyisten ylipitkiksi ja usein myös ylipitkästyttäviksi tehtyjen kirjafilmatisointien aikana Linnunradan käsikirja on pituudeltaan siedettävästi reilusti alle parituntinen. Toisaalta se olisi voinut olla vaikka viisituntinen spektaakkeli ja silti kertonut vain Valittujen Palojen tyylisen lyhennelmäversion Adamsin kirjoista. Mutta parempi näin.

Laurie Sparham - © Touchstone PicturesLinnunradan käsikirja liftareille on elokuvana tarinaa entuudestaan tuntemattomille luultavimmin hengästyttävä kokemus. Sellaisella turbovaihteella asiat nimittäin etenevät, kun päähenkilöt laukkaavat pitkin poikin avaruutta etsimässä muun muassa elämän tarkoitusta. Laajan tekstin elokuvasovitus on pakostakin kompromissi, joka jättää hahmot kirjallisia esikuviaan vaisummiksi. Ja eiköhän kaikkien Linnunrata-kirjat lukeneiden mielestä pois ole jäänyt juuri se kaikkein hauskin kohtaus. Mutta elokuva toimii omalla tasollaan ja itsenäisenä teoksena mainiosti.

Laurie Sparham - © Touchstone PicturesMitään mullistavaa tai uutta ei elokuvaversio anna Douglas Adamsin tuotannon ystäville. Kyseessä on hauskasti koostettu leikekirja aiheesta ja siten se puolustaa paikkaansa. Monet asiat on toteutettu oikealla asenteella. Vaikka elokuvan tehosteista suuri osa on digitaalisia, niin mukana on myös loistavasti rakennettuja perinteisiä nukkehahmoja á la Jim Henson. Mieleen nousevat niin Monty Pythonin porukka kuin muutkin brittiläiset komiikan tekijät, joiden enemmän älyyn kuin sen puutteeseen perustuvat vitsit ovat aina toimineet.

Dvd:llä ei elokuvan lisäksi ole mitään suunnatonta bonusmateriaalin tulvaa. Muutama poistettu kohtaus ja muutama ihan todella poistettu kohtaus. Levyn valikot ovat elokuvasta tutun käsikirjan oloisia ja selkeitä. Making of -osio on vaihteeksi muutakin kuin tekijöiden hymistelyä ja toistensa kehumista. Kommenttiraitoihin ei jokaisen tusinatekeleen kohdalla jaksa perehtyä, mutta tällä kertaa ohjaajan, tuottajan ja parin näyttelijän yhteistä sanailua oli hauska kuunnella.

Linnunradan käsikirjaa liftareille voin huoletta suositella kaikille niille, jotka eivät ota itseään, maailmaa tai maailmakaikkeutta turhan vakavasti. Ja jos ihastutte tähän teokseen, niin jo oman hauskanpitonne kannalta kannattaa totisesti tutustua myös Douglas Adamsin kirjoihin. Ne ovat lukuelämyksinä vertaansa vailla. Siis pyyheliina mukaan ja videoliikkeen kautta kirjastoon.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 4 henkilöä