Myyttien voima

Nähtyäni Hiipivän tiikerin, piilotetun lohikäärmeen valkokankaalla olin lumoutunut. Pidin sitä omassa lajissaan lähes täydellisenä elokuvana. Videokatselun jälkeen en ole enää niin varma asiasta, mutta joka tapauksessa Ang Leen seikkailuelokuva (?) on aivan huikeasti rytmitetty, kaunis ja mukaansatempaava elokuva. Viihde-elokuvana se erottuu kirkkaasti tusinatuotteista ja osoittaa, kuinka aasialainen elokuva pystyy parhaimmillaan päihittämään amerikkalaiselokuvat, vieläpä näiden tavaramerkillä eli sujuvalla kerronnalla.

Crouching Tiger, Hidden Dragon - © 2000 Sony Picture ClassicsHiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme on elokuva, jossa on mysteeri. Ehkä siksi se tuntuu alusta asti kiehtovalta. Tosiaan, se on satu samalla lailla kuin vaikkapa Tähtien sota. Sen henkilöhahmot ovat arkityyppejä, mutta silti ihmeen elävän tuntuisia. Elokuvan käsikirjoitus onkin suorastaan ilmiömäisen hyvä, sillä siinä toimintatarinan henkilöihin on saatu syvyyttä ja kiinnostavuutta. Hahmot eivät ole vain karikatyyrejä, mitä ne voisivat olla sadun logiikkaa seuraavassa kertomuksessa, vaan jokaisella henkilöllä on ristiriitansa ja oma historiansa, joka tuodaan pienillä eleillä esiin. Vaikka elokuva muodollisesti sijoittuu Qing-dynastian aikaan, ei historia siinä ei ole tietenkään todellista Kiinan dynastioiden historiaa, vaan vanhoja legendoja hyödyntävää myytillistämistä. Luonnollinen ratkaisu, sillä länsimaiselle yleisölle kuva kunniaansa varjelevista sotureista on tutumpi kuin "todellinen" Kiinan historia.

Crouching Tiger, Hidden Dragon - © 2000 Sony Picture ClassicsKunnia ja uhrautuminen ovat keskeisinä teemoina esillä Hiipivässä tiikerissä, piilotetussa lohikäärmeessä, vähän niin kuin Kurosawan Seitsemässä samuraissa, jos vertaus sallitaan. Miehisten kunniakäsitysten ja päiden katkomisen sijaan Ang Lee nostaa kuitenkin esiin vahvat soturinaiset, joiden keskinäinen kamppailu nousee lopulta elokuvassa etualalle. Myyttiseen kuvastoon kuuluu taikaesine, miekka, jota kaikki tavoittelevat, mutta jonka todelliseksi käyttäjäksi oppii vain se, joka osaa nöyrtyä. Tässä on populaarikulttuurin voimaa syvimmillään: Elokuva naurattaa ja itkettää, se on värikäs, ilmava ja innovatiivinen - kuitenkin se on "vain" toiminnallisesti virittynyt viihteellinen kertomus itseään etsivistä miekkamiehistä ja -naisista.

Sadunomaisuutta korostavat ylimaallisen näyttävät taistelukohtaukset - suunnittelijana myös Matrixin toimintakohtauksista vastannut Yuen Wo-Ping - ja "lentokohtaukset", joissa ihmiset harppovat ilmassa painovoimalaeista piittaamatta. Paradoksaalista kyllä, linnun lailla liikkuvat henkilöt eivät tuo mitään lisää elokuvaan, vaan päinvastoin vähentävät taistelukohtausten erityisyyttä. Liikeilluusio särkyy, kun mieleen hiipii ajatus, että onko tämä kaikki taas vain tietokoneella tehtyä hämäystä.

Crouching Tiger, Hidden Dragon - © 2000 Sony Picture ClassicsEi ole todellakaan yhdentekevää, millaisesta formaatista elokuvia katsoo. Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme pitää nauttia elokuvateatterissa, sillä televisioruudussa sen hämmästyttävät taistelukohtaukset hiipuvat ylipitkäksi akrobatianäyttelyksi. Vauhti ja liike pysähtyvät, ja elokuvateatterin pimeydessä koetun magian tilalle tulee skeptisiä ajatuksia siitä, kuinka paljon elokuva sittenkään eroaa muista aasialaisista miekankalistelu ja -potkuelokuvista. Lumouksen särkymisen aiheuttama pettymys pudotti yhden tähden pois siitä, mitä olin etukäteen ajatellut. Ehkä elokuvan näkeminen uudestaan isolta kankaalta voisi taas muuttaa mielen...

* * *

Hiipivän tiikerin, piilotetun lohikäärmeen dvd-painos on kuvaltaan ja ääneltään kaunista katseltavaa. Näin visuaalisen elokuvan ollessa kyseessä teknisen laadun taso on tärkeä avu, ettei elokuva kuihdu piskuiseen tv-ruutuun. Dvd:n lisämateriaali ei yllä aivan elokuvan laadulliselle tasolle. Michelle Yeohin haastattelu on hieman epäselvä, mutta Making Of kannattaa katsoa, jo vaikka mielenkiinnosta miten vaijerikohtaukset oikein tehdään. (dvd-lisäys: Juha Rosenqvist)

DVD / kuva: 16:9 Widescreen 2.35:1; ääni: Dolby Digital 5.1 ja Dolby Surround 2.0; tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); Bonus: Interview (Michelle Yeohin haastattelu, 14 min), Photo Gallery (7 min), Homepage (kotisivujen osoitteita), Making Of (23 min).

ks. ensi-ilta

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,9 / 7 henkilöä