Dirty deeds done dirt cheap

Täytyy heti aluksi todeta, että itselleni Chopper oli hyvin vaikeasti hahmoteltava elokuva. Periaatteessa sitä pääsee jollain tasolla käsiksi elokuvan tarkoitusperiin, mutta lopussa jää vain kovin ontto olo. Missä oli koko rainan pointti? Chopperissa on muutama hyvinkin raju kohtaus kaiken viime vuosina ja kymmeninä nähdynkin puitteissa. Absurdissa puukotuskohtauksessa sitä ehkä helppona hetkenä voisi ajatella, että Tarantinon Reservoir Dogsin korvanleikkuu oli vain lastenleikkiä, mutta ei sittenkään. Dominikilla kun ei ole Tarantinon ilkeän terävää tyylitajua punoa väkivallan groteskit yksittäiset roiskaukset ehjiksi ja kokonaisuutta ironisesti kommentoiviksi ja tukeviksi kiiloiksi, jotka kulminoituvat itse tarinapyörän oleellisiksi ja elämää suuremmiksi pikkurattaiksi, sinänsä irrallisiksi mutta oleellisiksi sattumiksi.

Nyt meillä on vain sikaileva ja tietenkin tositapaukseen perustuva hahmo Mark "Chopper" Read (ex-koomikko Eric Bana), joka on karski sika luojansa armosta ja tasa-arvoisesti melkein kaikille. Hänestä on tullut median suosikkikriminaali, joka lähinnä päästelee päiviltä vain huumediilereitä sun muita hörhöjä, joita länsimainen demokratia ei kovin monta kyyneltä itke perään. Eli jollain tasolla ollaan Oliver Stonen Natural Born Killersin näkökulmamaisemissa. Tosin Chopperissa tiedotusvälinetodellisuuden toisasteisen todellisuuden esitys jää vieläkin aukkoisemmaksi. Katsojan kontolle jää aivan liikaa. Sinänsä kivaa, että mielikuvitukselle jää varaa, mutta kun lopputulos ei ole muuta kuin sosiopaatin törttelöintiä tai puolivillaisen paskan jauhamista tv-haastatteluissa, niin mediajulkisuuden kommentointi lopahti ainakin itselleni aivan avoimeksi.

ChopperChopper on "vakavana" väkivaltaelokuvana varteenotettava ehkä katsojalle, joka ei ole perehtynyt edes nykyelokuvan historiaan, mutta kun pitkässä juoksussa parempaakin on tehty muutama vuosikymmen sitten, eli 60-luvulta lähtien, niin eipä tällaisista jaksa liikoja innostua. Se ei voi olla syy tehdä elokuvaa, että polkaistaanpa nyt aimo annos nihilististä toimintaa. Sitä on tehty ja nähty. Yhtä kaikki, australialainen miesnäyttelijä on voimissaan. Viime aikoina sieltä ovat tulleet Russell Crowe, Guy Pearce ja nyt toivottavasti myös ontuvasti kirjoitetun Chopperin ehdoton kantava voima Eric Bana, joka voisi olla kuin Crowen serkku ja joka tekee Delta-erikoisjoukkojen sotilaana niitä harvoja muistettavia rooleja Ridley Scottin fiaskossa Isku Mogadishuun.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 1:85:1; ääni: Dolby Digital 2.0; tekstitetty; Ekstrat: näyttelijäesittelyt, traileri, kulissien takana.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,4 / 5 henkilöä