Legenda elää

Mark "Chopper" Read on australialainen rikollinen, joka on kirjoittanut kirjan itsestään. Kirjasta on tullut suuri suosikki ja television haastatteluryhmä lähetetään vankilaan kaivelemaan Chopperin taustoja. Mitä Chopper on oikeasti tehnyt ja mitä hän vain väittää tehneensä suuressa julkisuudenkipeydessään?

ChopperElokuva alkaa vankilasta, jossa Chopper on 1970-luvulla kärsimässä pitkää kakkua. Hänellä on omalaatuisen logiikkansa ja väkivaltaisen luonteensa vuoksi runsaasti vihollisia. Kaikki tämä tekee Chopperin olon epämukavaksi, joten hän reagoi tähän omalla tavallaan ja pahentaa vain asioita. Chopper ei ole miellyttävä mies, ja veri roiskuu vielä useasti ennen kuin Chopperista päästään selville.

Elokuvassa keskitytään julkisuuden tarpeisiin luoda itselleen sankareita tai antisankareita, joita voi käsitellä lehtien sivuilla. Kun Chopperin hahmon karismaattisuus yhdistetään tähän, syntyy pontevaa ainesta. Julkisuuden esitysten ja totuuden suhde valottuu tässä australialaisessa elokuvassa erittäin selvästi. Vastaavaa probleemaa ovat käsitelleet mm. John Ford elokuvassa Mies joka ampui Liberty Valancen ja Oliver Stone elokuvassaan Syntyneet tappajiksi. Molemmat kertovat, että hyvä tarina on tärkeämpi kuin totuudellisuus. Chopperista on tullut oman aikansa legenda kertomustensa myötä ja julkisuuden myötävaikutuksella. Kun totuus ja legenda taistelevat - painakaa legenda.

Vaikka vaikutteita elokuvaan on selkeästi hankittu nimenomaan Oliver Stonelta, ei Chopper elokuvana pääse kuitenkaan samanlaiseen ristiriitaisuuteen eikä yritä höykyttää visuaalisuudellaan varomatonta katsojaa. Siksi Chopper on helpommin sulatettavissa. Sen hahmoihin voi sentään samaistua. Ainoa visuaalisesti häikäisevä kohtaus, joka antaa ymmärtää elokuvasta hieman enemmän, on alkuteksteissä, jossa Australian taivas kulkee nopeutettuna tyhjältä vaikuttavan vankilan yläpuolella ja taustalla joku versioi Cole Porterin biisiä "Don’t Fence Me In". Tässä oli ajatusta. Chopper ei ehkä tämän jälkeen vastaavaan tykitykseen pääse, mutta melkoista katseltavaa se silti suurelta osaltaan on.

Elokuvan karu ilme tuo omanlaisensa säväyksen. Australialaisen elokuvan perinteiseen tapaan hahmot ovat arkisempia ja elämänmuoto yksinkertaisempaa kuin yhdysvaltaisissa elokuvissa. Elokuva jättää myös tuomitsemisen katsojan harteille. Chopper on viihdyttävä elokuva, johon olisi kuitenkin kaivannut tiukempaa otetta niihin kriittisiin painotuksiin, mitä elokuvasta kyllä löytyy.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,4 / 5 henkilöä