Eläkkeellä kaikki on toisin

Jack Nicholson loistaa roolissaan 66-vuotiaana eläkeläisenä, jonka mielessä kummittelevat niin menneisyys, nykyisyys kuin tulevaisuuskin. Nicholsonin Warren Schmidt on vuosikymmenet toimistotyötä tehnyt ja asiakirjojen parissa paininut mies. Hän on tehnyt kohtalaisen uran suuressa vakuutusfirmassa ja hankkinut perheelleen elannon. Lepo ja luppopäivät ovat siis ansaittuja, mutta eläkkeellä kaikki onkin toisin. Sitä on aikaa ajatella, punnita elämäänsä ja maailmanmenoa. Ja se voikin koitua miltei turmioksi.

© 2002 New Line CinemaSuurin piirtein heti ensimmäisestä eläkeminuutista Warren Schmidtin elon täyttää tyhjyys ja tarkoituksettomuus. Vaimo tuntuu vieraalta, vanhalta ja luotaantyöntävältä olennolta, jonka koko olemus inhottaa tuoretta eläkeläistä. Schmidt törmää myös omaan henkiseen umpioonsa. Sen siitä saa, kun on vuosikaudet suostunut kusemaan istualtaan. Traaginen tapahtuma suistaa herra Schmidtin elämän lopullisesti raiteiltaan. Tavallisimmatkin arkiset rutiinit alkavat tuntua mahdottomilta. Schmidt kiskaisee kuitenkin itsensä irti päämäärättömän joutilaisuuden pohjalta estääkseen tyttärensä naima-aikeet. Tuleva appiukko kun ei tippaakaan pidä pölhöstä vävyehdokkaasta. Schmidt hyppää linja-auton kokoiseen matkailuautoonsa ja aloittaa pitkän ajoreissun kohti tytärtään. Matkan varrella Schmidt oppii myös katsomaan peiliin kirjoittaen yhä syvempiä tilityksiä "kummilapselleen" Afrikkaan.

© 2002 New Line CinemaAbout Schmidt muistuttaa David Lynchin hienoa The Straight Storya (1999), mutta on kuitenkin olemukseltaan erilainen. Siinä missä Lynch luotti tarinan sisäiseen lämpöön ja kauniisiin kuviin About Schmidt on paljon ilkeämpi nojaten välillä melkoisen mustaan huumoriin. Välillä ei oikein tiedä, onko soveliasta edes nauraa elokuvan piikikkäälle asenteelle tavallisen elämän arkisista ihmeellisyyksistä, jotka kummittelevat jokaisen päässä ennemmin tai myöhemmin. Lopussa epävarma hymynvire vaihtuu kuitenkin liikutukseen. Viimeisissä hyvin voimakkaissa kuvissa kuusivuotias, vielä lukutaidoton tansanialaispoika näyttää vanhalle miehelle sen, minkä tulisi olla elämän perimmäinen tarkoitus aina ja kaikkialla. Elämää kun ei mitata vuosissa, vaan rakkaudessa.

Ilahduttavasti Nicholson on kaikesta tähteydestään huolimatta pystynyt uransa ehtoopuolella hylkäämään piintyneimmät maneerinsa ja luomaan huikeita roolisuorituksia. Eikä Nicholson näyttele katkeroitunutta eläkeläistä ensimmäistä kertaa. Tuoreessa muistissa on vielä veteraaninäyttelijän väkevä tulkinta entisestä rikosetsivästä Sean Pennin hätkähdyttävässä mestariteoksessa Kunniasanalla (The Pledge, 2001).

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 8 henkilöä