Uraohjus poikamiehenä ja päinvastoin

The Change-Up on komedia, jossa kaksi ihmistä joutuu kirjaimellisesti toistensa nahkoihin. Tuntuuko tutulta? Face/Off -toimintaelokuvassa se tapahtui agentille ja rikolliselle, kun taas Perjantai on pahin -komediassa rooleja vaihtoivat äiti ja tytär. Tällä kertaa muodonmuutokseen joutuvat erilaiset elämänpolut valinneet ystävykset. Tekeleestä ovat vastuussa Kuokkavieraat-elokuvan ohjaaja David Dobkin ja Kauhea kankkunen -elokuvien käsikirjoittajat Jon Lucas ja Scott Moore.

The Change-UpVanhat kaverukset Mitch (Ryan Reynolds) ja Dave (Jason Bateman) elävät hyvin erilaisia elämiä. Mitch on bilettävä poikamies, joka jahtaa naisia, eikä jaksa panostaa työelämään. Dave sen sijaan paiskii pitkiä työpäiviä lakifirmassa ja viettää kotona perhe-elämää kolmen lapsen ja vaimonsa (Leslie Mann) kanssa. Eräänä kosteana iltana miehet päätyvät tyhjentämään rakkojaan puiston suihkulähteeseen ja toteavat yhteen ääneen, kuinka mielellään vaihtaisivat osia. Seuraavana aamuna molempia odottaa yllätys.

Kehonvaihtoa käsittelevien elokuvien suola piilee usein siinä, että katsoja pääsee seuraamaan saman näyttelijän työskentelyä kahden vastakkaisen roolin parissa. Tähän perustuu esimerkiksi Face/Offin viehätys. The Change-Upissa idea ei kuitenkaan toimi, sillä Mitch ja Dave ovat hahmoina turhan samanlaisia, vaikka näennäisesti edustavatkin ääripäitä. Reynolds ja Bateman eivät onnistu luomaan hahmojen välille riittävästi ristiriitoja, jotka tekisivät muutoksesta mielenkiintoisen. Jos osien vaihtumista ei elokuvassa korostettaisi lukuisin kliseisin alleviivauksin, katsoja hädin tuskin huomaisi näyttelijöiden elekielen muuttuneen.

The Change-UpVastakkainasettelun varaan rakennettu The Change-Up jakaa miehet naisia metsästäviin tyhjäntoimittajiin ja ylisuorittaviin uraohjuksiin. Mustavalkoisessa asetelmassa ei ole juurikaan sijaa harmaan sävyille. Elokuvan naishahmot puolestaan vastaavat miesten tarpeisiin ja heidän kohdallaan korostetaan joko äitiyttä tai seksikkyyttä. Hohhoijaa, samankaltaisia sukupuolirooleja on valkokankaalla nähty joskus aikaisemminkin.

Huumorin puolella komedia luottaa vanhaan kunnon poliittiseen epäkorrektiuteen. The Change-Up sohaisee vitseillään niin naisia, homoja, aasialaisia kuin juutalaisiakin. Välillä heitot ärsyttävät ja paikoitellen todella loukkaavat, mutta nauramaan ne eivät saa. Myös kiroilu, kakkaaminen, yleinen sekoilu ja paljaat rinnat ovat tässä taidonnäytteessä hyvin edustettuina.

Harva elokuva kykenee sekä kuvottamaan, tylsistyttämään että loukkaamaan katsojaa. The Change-Up tekee sen.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä