Moderni saturomanssi

Prime Videossa julkaisunsa saanut yhdysvaltalainen romanttinen komedia Red, White & Royal Blue on Matthew Lópezin ohjausdebyytti. Elokuva perustuu Casey McQuistonin vuonna 2019 julkaistuun samannimiseen kirjaan, joka suomeksi tunnetaan nimellä Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä. Tarina keskittyy Yhdysvaltain presidentin pojan Alexin (Taylor Zakhar Perez) ja Englannin prinssi Henryn (Nicholas Galitzine) väliseen romanssiin.

Red, White & Royal Blue Alex Claremont-Diaz ja hänen pitkäaikainen vihamiehensä prinssi Henry aiheuttavat välikohtauksen Henryn veljen häissä päätyen näin lehtien etusivuille. Alexin äiti ja Yhdysvaltojen presidentti Ellen Claremont (Uma Thurman) pyrkii toiselle kaudelleen eikä hänen kampanjallaan ole varaa ylimääräisiin kohuihin. Auttaakseen äitinsä kampanjaa ja pitääkseen hyviä suhteita yllä Alex suostuu teeskentelemään median edessä olevansa elinikäinen ystävä prinssi Henryn kanssa. Heidän valeystävyytensä muuttuu kuitenkin nopeasti oikeaksi ystävyydeksi ja tästä suhde lämpenee vielä entistä enemmän. Lopulta he päätyvät salaiseen mannertenväliseen suhteeseen.

Red, White & Royal Blue on läpikotaisin romcom. Se on viihdyttävä ja ”cheesy”, siinä on vihamiehistä rakastavaisiksi klisee ja päänäyttelijät ovat hurmaavia rooleissaan Alexina ja Henrynä. Yksi elokuvan vahvuuksista onkin juuri Taylor Zakhar Perezin ja Nicolas Galitzinen välinen kemia. Se välittyy elokuvasta hyvin luonnollisella tavalla, oli kyse sitten humoristisimmista kohtauksista tai herkemmistä hetkistä.

Red, White & Royal Blue Vaikka elokuvan tärkein osa, eli päähenkilöiden välinen kemia, on kohdallaan, alhainen budjetti näkyy läpi koko elokuvan esimerkiksi ei niin laadukkaina erikoistehosteina. Toisinaan tämä murtaa illuusion tarinan sijoittumisesta kuuluisiin paikkoihin ja antaa samalla elokuvalle halvan ilmeen. Erikoistehosteet eivät ole romanttisessa komediassa tarinan kannalta tärkeitä, mutta halpaan olemukseen vaikuttaa myös hieman Hallmark-elokuvia muistuttava romcom-tyyli.

Elokuva tuo mieleen romanttisen sadun, mutta toisin kuin klassisissa heteronormatiivisissa prinsessa/prinssitarinoissa tämän tarinan rakastavaiset ovat biseksuaali presidentin poika ja homo prinssi. Vaikka tarinan juoni ja maailma ovatkin hieman epätodellisia ja utopistisia, se ei tee elokuvasta epäuskottavaa. Tarinassa käsitellään muun muassa julkisuuden henkilöiden oikeutta yksityisyyteen ja monimutkaista rakkaussuhdetta uskottavalla tavalla. Elokuva tuo myös esiin kiinnostavan idealismi vastaan realismi -asetelman, joka heijastuu siinä, miten elokuva käsittelee politiikkaa sekä Alexin ja Henryn suhdetta.

Red, White & Royal Blue Monet suositut queer-elokuvat ovat vakavia draamoja, joissa käsitellään välillä hyvinkin synkkiä teemoja, joten Red, White & Royal Blue on kuin henkäys eskapistista ilmaa. Traagisen lopun sijaan elokuva nojaa täysin onnelliseen satuloppuun. Tämänkaltaisia elokuvia tarvitaan lisää, sillä ne ovat yhtä tärkeitä kuin ne vakavammatkin queer-elokuvat. Viihteelliset queer-elokuvat normalisoivat queer-henkilöiden olemassaolon aivan kaikenlaisissa elokuvissa, eikä vain tiedostavissa elokuvissa. Romcomien kohdalla queer-ihmiset näkevät itsensä genressä, joka tunnetaan lukuisista heteroromansseista ja jossa ei ole aikaisemmin ollut paljon merkittävää queer-representaatiota.

Elokuvasta tuli heti sen julkaisun jälkeen viime elokuussa Prime Videon katsotuin elokuva maailmanlaajuisesti ja se toi myös samalla suoratoistopalvelulle suuren määrän uusia tilaajia. Elokuvan suosio voisi viitata siihen, että queer-romcomien kaltaisille viihteellisille ja kevyille queer-elokuville on kysyntää. Suosion perusteella ei ole mikään ihme, että elokuvalle on tekeillä jatko-osa.

* * *
Arvostelukäytännöt