Levoton tyyliharjoitelma

Wong Kar-wain vuonna 1995 valmistunut Fallen Angels on elokuva erilaisista elämänkohtaloista, kun pääosissa ovat palkkamurhaajana toimiva ja siitä ulospääsyä etsivä Wong (Leon Lai) ja erikoista bisnestä pyörittävä ja suhteitaan isään ja naisiin pohdiskeleva mykkä He Zhiwu (Takeshi Kaneshiro). Sitäkin enemmän elokuva on ohjaajan levoton tyyliharjoitus, jossa tärkeämpää tuntuu olevan se miten kerrotaan kuin mitä kerrotaan.

Cinema MondoFallen Angelsin suurin synti on latteat ihmiskuvaukset. Kiinnostavasta aiheesta olisi voinut luoda kahden erikoislaatuisen ihmisen muotokuvat, jotka olisivat valottaneet hahmojen taustoja, elämäntilanteita ja motivaatioita, kuten elokuva alussa lupailee. Valitettavasti Kar-wai keskittyy henkilöjä enemmän tunnelmiin, kuviin ja musiikkiin, jotka ovat toki merkittävässä roolissa ohjaajan uudemmissakin elokuvissa. Siitä huolimatta, että ohjaaja on sijoittanut vaikkapa In the Mood for Lovessa (2000) ihmisten kohtalot kuvien ja musiikin keskipisteeseen, tämä sama piirre erottaa Fallen Angelsin uudemmasta tuotannosta.

In the Mood for Lovessa kuvien ja äänen käytölle on selkeät perusteet, kun ne tukevat henkilöiden sisäistä maailmaa ja tuntemuksia. Olisi väärin sanoa, ettei Fallen Angelsissa tapahtuisi näin, mutta siinä ylletään vain yksittäisiin valokuvamaisiin välähdyksiin, kun taas ohjaajan parhaissa elokuvissa on saavutettu henkilöiden kokonaisvaltaisessa kuvaamisessa muodon puhtautta.

Cinema MondoOhjaajan tavassa käyttää kuvaa ja musiikkia on musiikkivideoille tyypillisiä piirteitä. Runsas musiikinkäyttö yhdistyy erilaisiin tunnelmallisiin kuviin, jotka on synnytetty muun muassa kamerakulmien hyväksikäytöllä ja erilaisilla tehosteilla, kuten veden vääristämillä piirteillä. Näiden sekaan ujutetaan tapahtumia eteenpäin vieviä dialogin pätkiä ja toimintaa. Voisi ajatella, että tästähän Wong Kar-wai on nimenomaan tullut tunnetuksi. Ja näinhän asia onkin, mutta kuten jo yllä todettua, myöhemmissä töissään ohjaaja on löytänyt sopivan aineyhdistelmän, jossa osaset ovat tasapainoisessa suhteessa toisiinsa.

On vaikea sanoa toimisiko 1990-luvun puolenvälin Hongkongin öisille kaduille sijoittuva Fallen Angels yhtään sen paremmin, jos se olisi vähemmän kokeileva, mutta on ainakin selvää, että tällaisenaan se on liian raskas.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 4 henkilöä