Helvetillinen häämatka

Häät ja tietenkin häämatka ovat jokaisen nuorenparin pahin koetinkivi, varsinkin jos elokuviin on luottamista. Tavallista suurempiin vaikeuksiin voi juuri avioitunut pariskunta vielä päätyä mikäli uskoo vanhanaikaisiin luokkaristiriitoihin, kuten elokuvassa Just married tehdään. Erilaisista lähtökohdista tulevien puolisojen välille rakennetaan leffassa vanhoihin stereotyyppeihin perustuvia konflikteja, joiden avulla yritetään naurattaa katsojaa, laihoin tuloksin. Rainan pohjimmaisena kysymyksenä toimiva pohdinta siitä, riittääkö pelkkä rakkaus pelastamaan suhteen, ei kanna kovinkaan pitkälle. Rakkaus kun on kovin painava sana varsinkaan tämänkaltaisessa elokuvassa käytettäväksi, kun päähenkilöt ovat varsinaisia älykääpiöitä, joiden toiminta muistuttaa lähinnä 5-vuotiaiden käytöstä.

© 2002 Twentieth Century FoxNimensä mukaisesti leffassa käydään läpi nuorenparin rakkaustarina ja pikainen avioliitto helvetillisine häämatkoineen. Ashton Kutcherin (70s Show ja Dude, where’s my car) sekä Brittany Murphyn (8 Mile, Älä sano sanaakaan) esittämien Tomin ja Sarahin auvoisasti alkava avioliitto töksähtelee jo ensimetreillä, eli häämatkalla. Syytä tähän voi toki etsiä ihan pariskunnan omista toilailuista, eikä niinkään ympäristön luomista paineista tai taustojen erilaisuudesta. Matkaillessaan Alpeilla ja Venetsiassa nuoret rakastavaiset käyttäytyvät juuri niin junttimaisesti kuin uudelta mantereelta saapuvilta voi vain odottaa, eikä järki paljon parin päitä pakota. Sitten vielä ihmetellään, että mikä meni pieleen.

Romanttiseksi komediaksi ei tästä leffasta todellakaan ole, niin valjuja ovat päähenkilöt. Yhden ilmeen ihmeet Kutcher ja Murphy eivät saa kemiaansa toimimaan, eikä näyttelijäntaidoissa ole muutenkaan kehumista, sillä suun mutristelua tai tyhmältä näyttämistä ei kummoisiksi lahjoiksi voi mainostaa. Leffan komediallisuus on myös olemattomalla pohjalla, kun kohderyhmäksi on haettu sekä tyttöjä että poikia, joten tuloksena on teineille suunnattua sekamössöä, jossa testosteronin täyteistä dude-meininkiä yritetään yhdistää rakkaudenpunaisiin hörhelöihin. Hölmöt toilailut eivät jaksa paljoa naurattaa, vaikka puitteet olisivatkin kuinka prameat, sillä vitsit ovat jo vuosia vanhoja ja nähtykin noin tuhanteen kertaan.

*
Arvostelukäytännöt