Tavallinen pari tavallisessa elokuvassa

Ahdistaako arki, viekö vekaroidenhoito vietit? Vaikka näin olisikin, arkielämä on useimmille se tärkein ja antoisin osuus elämästä. Tämä banaali mutta kuitenkin paikkansapitävä toteamus on Date Nightin perusidea, ja se on toimivasti saatu ujutettua juonen ja komedian lomaan. Käsikirjoitus ei ole kuitenkaan kovin mielikuvituksekas ja hauska, ja ilman osuvasti valittuja näyttelijöitä ei elokuvasta olisi mihinkään. Nyt tv-tähdet Tina Fey (30 Rock) ja Steve Carell (The Office US) pelastavat paljon.

Date NightFey ja Carell näyttelevät Fostereita, tavallisia vanhempia New Jerseystä. Silloin tällöin he pakenevat arkea ja käyvät treffeillä keskenään, mutta nekin ovat muuttuneet rutiiniksi. Tuttavien yllättävä ero saa heidät kuitenkin miettimään omaa tasaista arkeaan, ja rutiinitreffien sijasta he päättävät lähteä Manhattanin kuumimpaan ravintolaan. Ja saavat sekaannuksen takia gangsterit peräänsä. Kuten elokuvan maahantuoja asian ilmaisee niin sujuvalla suomenkielellä, ”heidän 'date night' -illasta tulee ilta, jota he eivät koskaan unohda”.

Date NightTarina etenee yllätyksettömästi mutta varmasti loppuun asti, eikä alle puolentoista tunnin elokuvaa ole lähdetty turhaan pitkittämään. Saavutus sekin monien tekeleiden rinnalla. Elokuva liikkuu screwball-komedioiden alueella, mutta asioita ei vedetä täysin överiksi ja Fostereiden tavanomaisuus pysyy tärkeänä elementtinä sekä tarinan että komedian kannalta loppuun asti. Carell ja Fey ovat improvisoineet paljon rooleistaan, ja heidän harteillaan onkin elokuvan hauskuus. Naamanvääntelylinjalla ei olla vaan huumori kumpuaa hahmoista ja kontrastista ympäristön kanssa. Kaukana ollaan kuitenkin heidän tv-sarjojensa neroudesta, sillä vauhdikkaasti etenevä elokuva asettaa omat rajansa improilulle.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 4 henkilöä