Vartioitua vainoharhaa

Huumepoliisi Fredillä on ongelma. Hänet on määrätty tarkkailemaan trendihuumetta käyttävää kalifornialaista joukkiota. Lähitulevaisuudessa poliisivoimat haluaa pitää työntekijöidensä henkilöllisyyden salassa, myös toisiltaan. Tästä johtuen Fred ja kumppanit kantavat asemalla sekopuku-haalaria, joka peittää käyttäjänsä identiteetin. Ja näin Fred päätyy vartioimaan itseään, todellisuudessa Bob Arctor -nimistä narkkaria.

Hämärän vartija perustuu tieteiskirjailija Philip K. Dickin (1928–1982) samannimiseen, vuonna 1977 ilmestyneeseen teokseen. Pitkään huumeriippuvuuksien kanssa taistellut Dick työsti romaanissa omia ja lähipiirinsä kokemuksia. Elokuvassa liikutaan lähitulevaisuuden Kaliforniassa, jossa psykoaktiivinen, hallusinaatioita ja persoonallisuuden jakautumista aiheuttava huume aine-D vaikuttaa levinneen kaikkialle. Todellisuuden tasot vaihtelevat ja kaikkialle kameransa ulottavaa valvontayhteiskuntaa kommentoidaan kriittisesti.

Dickin tuotanto on osoittautunut elokuvantekijöistä erityisen inspiroivaksi. Lukuisista valkokangasversioista muistetaan esimerkiksi Blade Runner (1982), Total Recall – unohda tai kuole (1990) ja Minority Report (2002). Nyt Dickin teokseen on tarttunut ohjaaja Richard Linklater, joka tunnetaan suuren yleisön keskuudessa parhaiten Rakkautta ennen aamua (1995) -elokuvasta ja tämän jatko-osasta Rakkautta ennen auringonlaskua (2006). Linklaterille tunnusomaisiksi ovat muodostuneet dialogivetoisuus ja pohdiskelevuus, ja nämä piirteet ovat läsnä tälläkin kertaa.

© 2006 Warner Bros.Hämärän vartija on tieteisfiktioon punottu huumejännäri, jonka dystopistisessa maailmassa on film noir -vaikutteista kyynisyyttä aina Fred/Bobin lakonista kertojanääntä myöten. Tarina on vetävä jo sillään, mutta huomionarvoisimmaksi seikaksi nousee sen perin poikkeuksellinen toteutustapa: Hämärän vartija on piirretty elokuva, jonka animaatiotekniikka hätkähdyttää. Piirrospinta on jälkikäteen tietokoneanimoitu oikeiden näyttelijöiden kanssa kuvatun materiaalin päälle. Valkokankaalla nähdään siis piirretty pääosan esittäjä Keanu Reeves, samoin kuin Winona Ryder ja Robert Downey Jr. Hahmoissa on tavoitettu aavemaisella tavalla alkuperäisten henkilöiden inhimillisyys.

Tekniikkaa kutsutaan rotoscopingiksi. Linklater käytti sitä jo vuonna 2001 valmistuneessa elokuvassaan Valveunessa, joka on erikoinen, unimaailmassa tapahtuva filosofinen vaellus. Päähenkilö käy eksistentialistisia keskusteluja tapaamiensa henkilöiden kanssa, ja tunnetilan tai filosofian vaihtuessa myös piirrostyyli muuttuu dramaattisesti. Animoitu toteutus on Valveunen monitasoisessa kokonaisuudessa elimellisen tärkeä piirre.

© 2006 Warner Bros.Onkin kiinnostavaa, että Linklater on päättänyt jatkaa kokeiluja saman tekniikan parissa, sillä huikeudestaan huolimatta sitä on vaikea kuvitella perustelluksi ratkaisuksi minkä tahansa genre-elokuvan yhteydessä. Hämärän vartijaan se soveltuu kuitenkin jälleen erinomaisesti. Animaatio luo huumekuvaukselle sopivan virtaavan, unenomaisen tunnelman, ja samalla alkuperäisestä kuvaustilanteesta irrotetusta piirrosjäljestä voi löytää vastaavuuksia elokuvan todellisuuden eri tasoille. Harhainen tarina tyylitellään ainutkertaisella tavalla.

Piirrostekniikka tuo ihmeen raikkaasti esiin myös tuttujen näyttelijöiden kasvot. Niin Matrixeilla raskautettu Reeves kuin tosielämässäkin huumeongelmista kärsinyt Downey Jr. ovat piirroskuorestaan huolimatta ilmeikkäästi läsnä. Ryderille elokuva lienee paluulippu vakavasti otettavien näyttelijöiden pariin

Hämärän vartija on tyyliltään yhteneväisempi kuin sen tietoisesti poukkoileva edeltäjä. Lopputuloksesta välittyy tekijöiden pyrkimys kohti sarjakuvamaisuutta perinteisen piirroselokuvallisuuden sijaan. Kokonaisuudessa on osittaista samankaltaisuutta Frank Millerin albumien pohjalta filmatun Sin Cityn (2005) kanssa, sekä elokuvallisten tavoitteiden että tarinamaailman suhteen.

Linklaterin Hämärän vartija on kiehtova lisäys Dick-filmatisointien listaan ja virkistävä poikkeus klišeistyneestä scifi-kuvastosta. Mystinen katsomiskokemus pitää intensiivisesti otteessaan.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 6 henkilöä