Huonolla maulla ja suurella sydämellä

Elokuva ei liene täysin vakavissaan tehty, jos yksi päähahmoista on 11-vuotias, isäänsä kovasti kiintynyt kohtelias pikkutyttö, joka kuitenkin kiroilee kuin aikamies ja päästelee pahiksia surutta päiviltä aseella kuin aseella. Tällaisen elokuvan voisi jopa sanoa edustavan huonoa makua, koska siinä on täysin överiksi vedettyä väkivaltaa ja asioita, jotka varmasti tarttuvat joidenkin moraaliseen tutkaan. Ja sitten on vielä Nicholas Cagen näyttelemä Adam West -henkinen supersankari Big Daddy, jonka asuun kuuluvat günther-viikset.

Kick-AssSarjakuvamuodossa edellä mainitut asiat eivät hämminkiä aiheuttaisi, mutta valtavirran valkokangastarjonnassa ne vaikuttavat täysin ylilyödyiltä. Tämä on yksi syy, miksi Kick-Ass on niin toimiva elokuva: se on onnistuneesti sarjakuvahenkinen sekä sisällöltään että tyyliltään, ilman että visuaalista ilmaisua olisi yritetty apinoida sarjakuvista. Lisäksi se on hauska ja hävyttömän energinen sekoitus supersankareita, teiniluusereita, toimintaa ja mustaa komediaa. Painotus on sekä toiminnalla että komedialla.

Etukäteen Kick-Assia on hypetetty jopa kaikkien aikojen parhaana supersankarielokuvana ja genren suoranaisena pelastajana. Ihan näin pitkälle en ylisanoissa menisi, mutta tuore ja uudistava ote jo kulahtaneeseen supersankarigenreen sillä on. Konventiot ja kliseet ovat hallussa, ja niitä samaan aikaan sekä hyödynnetään lämmöllä että pilkataan. Elokuva on osittain parodiaa, joka näyttää monille vakavalla naamalla tehdyille sarjakuvaelokuville, miten homma tehdään oikein. Skotlantilainen Mark Millar, jonka sarjakuvaan elokuva perustuu, tuntee aiheensa. Ja ohjaaja Matthew Vaughn, joka työsti elokuvaversiota jo sarjakuvan tekovaiheessa, on osannut siirtää aiheen valkokankaalle turhia kainostelematta. Vaughn hankki myös rahoituksen elokuvalle itsenäisesti, sillä studiot kiersivät ultraväkivaltaisen projektin kaukaa.

Kick-AssPääosassa on Dave Lizewski, tavallinen ja huomaamaton sarjakuvista innostunut koululaispoika, joka saa päähänsä tilata netistä sukelluspuvun ja ryhtyä tosielämän supersankariksi nimeltä Kick-Ass. Elämä ei kuitenkaan ole sarjakuvaa, ja heti ensimmäisen tappelun jäljiltä Dave joutuu sairaalaan henkihieverissä. Ja sen jälkeen yrittää uudestaan. Sivustakatsojan tekemän YouTube-videon ansiosta Davesta tulee julkkis, joka saa paljon muita jäljittelijöitä ja oman sarjakuvansakin. Väärinymmärryksen vuoksi Dave, joka kunnostautuu lähinnä turpaanotossa, joutuu paikallisen rikollispomon kohteeksi.

Kick-AssAlun perusteella voisi kuvitella kyseessä olevan jonkinlainen näkemys youtube-julkisuudesta ja teinin voimafantasioinnista tosielämässä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä elokuva on parodisesta, ylitselyödystä ja kommentoivasta otteestaan huolimatta samalla myös tyylipuhdasta ja suoraviivaista supersankaritarinaa ja loppua kohden syöksytään yhä syvemmälle sarjakuvatodellisuuteen. Ja se tehdään niin hyvin, että monet muut supersankarielokuvat jäävät varjoon. Daven siviilielämän kautta elokuvassa on mukana myös teinikomedian aineksia epävarmuuksineen ja nolouksineen, ja muutenkin elokuva rönsyilee onnistuneesti tyylilajien sulatusuuniksi. Tämä on kenties ollut Vaughnin itsenäisen rahoituksen ansiota – elokuvaa ei ole puristettu ja analysoitu valmiiseen muottiin.

Lukuisista supersankariviittauksista ja parodisista aineksista huolimatta elokuva toimii myös omillaan – energisenä ja huonoa makua edustavana hyvin tehtynä toimintakomediana. Sitä mitä Shaun of the Dead (2004) oli zombielokuville, Kick-Ass on supersankarielokuville.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,1 / 14 henkilöä