Mikään ei ole, miltä näyttää

Vuonna 1995 teattereihin saapunut Epäillyt (The Usual Suspects) oli yllätyksellisyydessään hätkähdyttävä ja katsojalle tarjottiin tarinaa avaavia vihjeitä pieni pala kerrallaan. Samaa teemaa hyödyntää uusi rikosdraama Confidence, jossa liikutaan rahahuijausten kiehtovassa maailmassa.

© 2003 Lions Gate EntertainmentLahjakkaan ohjaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Edward Burnsin hienosti tulkitsema Jake Vig on tyylikäs huijari, joka kavereidensa kanssa ryöstää vahingossa tasapainottoman rikollispomon (Dustin Hoffman) kirjanpitäjän. Vig koettaa hyvittää asian lupaamalla tälle Winston Kingille uuden suuren keikan, tosin omilla ehdoillaan. Juoni kehkeytyy mielenkiintoiseksi kissa ja hiiri -leikiksi, jossa mikään ei ole, miltä aluksi näyttää

Confidencen etukäteen suurin nimi on tietysti Hoffman, joka antaa kameroiden käydessä jälleen oivan näytteen ammattitaidostaan. Hänen Kinginsä on kuin Häntä heiluttaa koiraa -elokuvan filmituottaja, vähän ränsistyneempänä ja sekaisempana. Confidence on kuitenkin vielä enemmän hienon Edward Burnsin elokuva. Hänen vastaanpanematon tyylikkyytensä, jolla hän kohtauksiaan dominoi, on nautinnollista katseltavaa. Burns on yksinkertaisesti cool. Palettia täydentävät mukavasti mm. Rachel Weisz, Paul Giamatti ja Luis Guzman, tosin heille tyypillisissä rooleissaan (nainen, sankarin paras kaveri, renttu poliisi).

Confidence, jonka on ohjannut James Foley (mm. komea Glengarry Glen Ross, 1992), on kesän piristävin ensi-ilta, monisäikeinen ja yllättävä ja toisin kuin kesän megalomaaniset viihdepommit Charlien enkelit 2 ja Hulk, varma valinta aikuiseen makuun.

* * * *
Arvostelukäytännöt