Salaisuudet eivät ole ikuisia

Vaara verkossa on elokuva identiteetillä leikkimisestä, kätketyistä salaisuuksista, totuuden etsimisestä ja mielen järkkymisestä. Kuulostaa ihan hyvältä psykologiselta jännäriltä, mutta liiallinen päätähteen nojaaminen, ja viimeistään nettichat, muuttaa hyvän kivaksi.

Elokuvan ytimessä on tutkiva journalisti Rowena Price. Halle Berryn tähdittämä Rowena elää työlleen, eikä kaihda keinoja kirjoittaessaan totuutta julki. Pulitzerin kiilto silmissä toimittaja ryhtyy tonkimaan lapsuudenystävänsä murhaa. Ykkösepäiltynä on ystävää vikitellyt mainostoimiston johtaja, Harrison Hill. Erilaisilla identiteeteillä pelaava Rowena värväytyy Hillin mainostoimistoon salanimellä töihin, ja yrittää saada murhatodisteita kasaan.

© 2007 Revolution StudiosMainostoimiston kautta elokuvan sponsorit on ympätty juonen kuvioihin mukaan. Temppu on tuhma ja sponsorien saama näkyvyys häpeilemätöntä. Häpeilemätön on myös toimiston tyttöjä pyörittävä mainosguru Hill, jota esittää lattea ja yksi-ilmeinen Bruce Willis. Ukkomies Hill lämmittelee tyttöjä myös internetin chattipalstalla, jossa yllättäen Rowenakin piilottelee, uuden identiteetin turvissa tietenkin.

Elokuva sortuu herkuttelemaan internetin suojattomuuden ja nettideittailun vaaroilla. Uhkakuvien ryöpyttäminen tuntuu kliseiseltä ja ennalta nähdyltä, varsinkin kun teemaan ei onnistuta tuomaan mitään uutta. Temaattisista ongelmistaan huolimatta Vaara verkossa on hyvin rakennettu. Juoni pitää katsojan herpaantumatta otteessaan, eikä kertomus juurikaan rakoile. Elokuva lähtee liikkeelle kevyesti ja koukuttavasti, mutta mitä syvemmälle tarinaa ja totuutta kaivetaan, sitä raskaammaksi ja ahdistavammaksi elokuvan tunnelma muuttuu.

© 2007 Revolution StudiosVaara verkossa esittää synkeän kuvan nykymaailmasta, jossa kehenkään ei voi luottaa, ja totuus on aina vääristynyt. Useilla persoonilla leikittelevän Rowenan todellisen minän tuntee ainoastaan hänen hakkeriystävänsä Miles, jonka sivurooli on ehdottomasti elokuvan kiehtovimpia. Velhomainen Miles tietää aina hieman enemmän kuin muut, ja erikoiseen hahmoon latautuu suurin osa elokuvan trillerimäisyydestä.

Elokuvan tarinan taustalla on ajatus siitä, että teoilla on seuraamuksensa. Päähenkilöt kantavat taakkanaan synkkiä salaisuuksia, jotka määrittävät ja ohjaavat heidän tekojaan. Rowenan identiteetin hajoaminen moniaalle vihjaa naisen mielen rapautumisesta, mutta vihjailut ovat kömpelöitä. Identiteettiseikkailut toistavat toinen toistaan ja tarinaan upotetut lapsuusmuistot jäävät kokonaisuudesta irrallisiksi. Elokuvassa olisi ainesta hyvään psykologiseen trilleriin, mutta tarina ei sukella riittävän syvälle, vaan jättäytyy Halle Berryn flirttailevan olemuksen varjoon.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 3 henkilöä