Käsikirjoitus käsikirjoituksesta

Being John Malkovichin (1999) tekijöiden ohjaaja Spike Jonzen ja käsikirjoittaja Charlie Kaufmanin uusin jatkaa kieroutuneilla linjoilla. Perinteistä tarinankerrontaa ja elokuvakerrontaa vastaan hyökätään piristävällä tavalla. Adaptation. Minun versioni onkin Oscar-ehdokkaana juuri siinä kategoriassa, jota elokuva käsittelee, käsikirjoituksen sovittamisessa valkokankaalle.

© 2002 Columbia PicturesAdaptation on täynnä tasoja, joissa voi mennä pää pyörälle. Charlie Kaufman (Nicolas Cage) on käsikirjoittaja, joka elokuvassa tekee elokuvasovitusta Susan Orleanin (Meryl Streep) kirjasta The Orchid Thief, johon Adaptation oikeastikin perustuu! Charlie kärsii inspiraation puutteesta, eikä yksityiselämässäkään mene hyvin. Tilannetta ei paranna kaksoisveli Donald (Cage myöskin), joka päättää alkaa myös kirjoittamaan, ja kaiken lisäksi tuntuu pärjäävän. Lopulta Charlie päättää sijoittaa itsensä käsikirjoitukseen, jolloin teksti alkaa luistaa. Aikamoinen soppa siis.

© 2002 Columbia PicturesKaufmanin veljeksien lisäksi elokuvaan liittyy Susan Orleanin ja Orchid Thiefin päähenkilön John Larochen (Chris Cooper) vaiheet. Laroche varastaa Floridan luonnonsuojelualueilta huippuharvinaisia orkideoita, tarkoituksenaan kasvattaa niitä itse. Orlean vaikuttuu Larochen palavasta intohimosta kasveihin. Adaptation käsittelee intohimoa ja sen puutetta. Oikeassa elämässä ihmisillä ei välttämättä ole yksiselitteisiä päämääriä kuten keksityissä tarinoissa.

"Yleisö antaa anteeksi mitä vain, jos niille antaa kunnon lopun", sanoo Donaldin kirjoitusseminaarin opettaja Charlielle. Loppupuolella asetelmiin tulee hykerryttävän hienoja muutoksia, joita ei helpolla voi ennakoida. Älykkö-Charlie joutuu pyytämään suoraviivaisemman ja itsevarman Donald-veljensä apua. Loppu tosiaankin tuo mukanaan yllätyksiä, jotka oikeuttavat alun päämäärättömän kerronnan. Adaptation on niin itsestään tietoinen elokuva, että se tuottaa paljon mielihyvää katsojalle joka voi kietoutua mukaan loputtomaan tarinatasojen leikkiin.

Näyttelijät ovat kautta linjan hyviä, ja Cage, Streep ja Cooper ovatkin Oscar-ehdokkaina. Perinteisen, suoraviivaisen tarinan murjomisesta ja katsojan jatkuvasta muistuttamisesta siitä, että tämä todellakin seuraa keksittyä tarinaa, saa Adaptation täydet pisteet.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 7 henkilöä