Elokuvien valoa kevääseen

Kuten muutkin pandemian pahempien tartunta-aikojen aikana, myös Season Film Festival tapahtuu suoraan verkossa. Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin pienempi keväinen sisarfestivaali tapahtuu tänä vuonna toukokuun alussa (5.–9.5.) tarjoten kymmenen erilaista elokuvaa ja dokumenttia nähtäville. Elokuvat on katsottavissa festivaalin ajan porrastetusti internetin välityksellä turvallisesti kotona. Helsingissä tarjolla on myös elokuvateatterinäytöksiä.

GundaVaikka tarjonta on vain kymmenen elokuvaa, se on silti monipuolinen kattaus erilaisia näkymiä elämästä ja maailmasta. Jo DocPointin yhteydessä esitelty Gunda (2020) on nähtävillä uudelleen Season Film Festivalin yhteydessä, jos se tuli aikaisemmin ohitettua. Siinä missä eläinten hyväksikäyttöä tarkkaillaan Gundassa, Slalomissa (2020) paneudutaan nuoren tytön paineisiin kilpaurheilussa ja sen tuomassa hyväksikäytössä urheilun koneistossa, alkaen tytön valmentajasta ja kaiken vahingossa sallivasta etäisestä äidistä.

Dokumenttielokuvien parissa löytyy tarinoita taiteilijoista. Henkilökohtaista otetta tarjoaa Celeste Bellin yhdessä Paul Sngin kanssa ohjaama dokumenttielokuva Poly Styrene: I Am a Cliché (2021) äidistään Marianne Elliottista, joka toimi punkkarina taiteilijanimellä Poly Styrene. Tanssin maailmaan meidät siivittää Alvin Aileyn työstä tanssikoreografina kertoma Ailey (2021). Dokumentti antaa tanssitaiteen puhua puolestaan Aileyn työn merkityksestä.

Juuri taputellut Oscarit näyttäytyvät myös festivaaleilla. Kansainvälisen palkinnon ehdokassijoista kisasivat festivaaleilla nähtävät argentiinalainen jännityselokuva The Sleepwalkers (2019) sekä mystisyyttä tarjoava tositapahtumiin perustuva Tšekin ehdokas Charlatan (2020).

Jännitystä tuo myös lisää brasilialainen dystooppinen parisuhdedraama The Pink Cloud (2021), joka kirjoitettiin ennustusmaisesti kuvaamaan eristäviä nykyoloja jo ennen koronapandemian alkua. Katsoja voi löytää tästä lohtua kotona istuessaan. Todellisempaa elämän ankeutta tarkastelee Peruun sijoittuva Song Without a Name (2019).

ShirleyFestivaalien näkyvin hahmo on ohjaaja Josephine Decker, jolta on katsottavana kaksi eri elokuvaa Season Film Festivalilla. Taidetta tarkastelee ohjaajan vanhempi työ Madeline’s Madeline (2018), joka nostaa esiin kysymyksiä itseydestä ja moraalista ironisella tavalla. Deckerin uudempi teos Shirley (2020) panostaa myös taidemaailmaan kauhukirjailija Shirley Jacksonin elämään pohjautuen. Deckerin molemmat teokset ovat ehdottomasti elokuvan ystävien mieltä hiveleviä.

Lisätietoa festivaalista, esityksistä ja lippujen myynnistä: hiff.fi/seasonfilmfestival/