Matkalla helvettiin

Darren Aronofskyn debyytti, matemaattinen scifi-elokuva Pi (1998) kasasi kosolti odotuksia nuoren ohjaajan harteille. Eikä mies petä. Hubert Shelby Jr:n samannimiseen romaaniin perustuva Unelmien sielunmessu on visuaalisesti huikaiseva, kouriintuntuva kuvaus neljästä ihmisestä addiktion otteessa.

© 2000 Artisan EntertainmentKutsu televisio-ohjelmaan mullistaa yksinäisen Saran (Ellen Burstyn) maailman. Tähtihetkenään hän haluaa esiintyä rakkaimmassa, jo ahtaaksi käyneessä mekossaan. Laihdutuspillerit eivät tarjoa odotettua oikotietä onneen. Päinvastoin niiden käyttö syöksee Saran hallusinatoriseen painajaiseen. Saran poika Harry (Jared Leto) puolestaan haaveilee huumekaupalla saavutettavista rahoista ystävänsä ja tyttöystävänsä kanssa. Unelmat romuttuvat, kun heroiinia ei yhtäkkiä ole markkinoilla edes omaan tarpeeseen. Riippuvuus pakottaa nuoret epätoivoisiin ratkaisuihin.

© 2000 Artisan EntertainmentElokuva on samaan aikaan sekä äärimmäisen ruma että äärimmäisen kaunis. Tarina voisi tuskin olla raadollisempi, mutta silti Unelmien sielunmessu on komeaa katseltavaa. Aronofskyn käyttämät kokeelliset kuvaus- ja leikkaustekniikat havainnollistavat henkilöiden vieraantumista todellisuudesta ennennäkemättömällä tavalla. Taitavasti rytmitetty kerronta vie armotta mukanaan. Elokuva onkin kuin suggeroiva, hypnoottinen matka. Vääjäämätön kehityskulku huipentuu katsojaa säälimättömään grande finaleen, kliimaksiin, jossa Clint Mansellin upea musiikki yltyy täyteen vimmaansa ja raivokkaasti vaihtuvat otokset paljastavat henkilöhahmojen alennustilan kaikessa kaameudessaan. Näyttelijöistä etenkin roolistaan Oscar-ehdokkuuden saanut Ellen Burstyn yltää riipivään suoritukseen.

Unelmien sielunmessu kuvaa paitsi riippuvuutta myös siihen johtavia sosiaalisia ongelmia. Se ruotii hyvinvointiyhteiskunnan pahoinvointia samaan tapaan kuin esimerkiksi Todd Solondzin elokuva Onni. Keskeinen teema on yksinäisyys. Henkilöhahmot etsivät yhteyttä mutta ajautuvat kuitenkin vain kauemmas toisistaan. Lopulta jokainen on hädässään aivan yksin.

DVD / kuva: 16:9 Widescreen; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty; Extrat: Näyttelijäesittelyt, Ohjaajan selostus, Traileri, TV-spotti, 9 poistettua kohtausta.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,9 / 7 henkilöä