Kolmen naisen muotokuva

Tunnit on uskollinen romaanifilmatisointi Michael Cunninghamin samannimisestä teoksesta. Se on kuitenkin itsenäisenä teoksena vaikuttava; David Haren käsikirjoitus on onnistunut; kokonaisuus hienostunut ja näyttelijöidensä ansiosta paljonpuhuva. Yksi päivä kolmen naisen elämässä eri aikakausina on tiivistetysti elokuvan ja sen perustana olleen Cunninghamin teoksen kunnianhimoinen synopsis. Lähtökohtana on Virginia Woolfin tajunnanvirtaromaani, johon romaanihenkilön kertomuksen lisäksi on lomitettu kirjailijan itsensä ja lukijan tarinat, jotka kulkevat rinnan ja risteävät.

1920-luvun Englannissa vakavasti kipeä, maanisdepressiivinen, mutta miehensä tukema Virginia Woolf aloittaa romaaninsa Mrs. Dalloway ajatuksenaan kuvata naisen elämä yhteen päivään tiivistettynä. Nicole Kidman on yllättäen mainio kirjailija, sarkastinen, ylivoimainen, tasapainoton.

© 2002 Paramount Pictures1990-luvun lopun New Yorkissa Woolfin romaanin päähenkilön moderni versio, kustannustoimittaja Clarissa, viettää onnellisen aamun ostamalla kukkia. Hän järjestää runoilijaystävälleen juhlia, ja asioiden hoitaminen, niin kauan, kun ne ovat jonkun toisen asioita, on suurenmoista. Clarissa, kuten Mrs. Dalloway, unohtaa itsensä, ja näyttää siltä, että aidsin loppuvaiheeseen kuihtuneesta Richardista huolehtiminen pitää hänet koossa. Clarissalla on elämänkumppani, Sally, ja aikuinen tytär, mutta merkittävin suhde vaikuttaa olevan kiinnittyminen Richardiin. Tulee murtumisen hetki, jolloin Clarissa kokee elämänsä satuttavan merkityksettömäksi.

1950-luvun kotiäiti Laura Brown lukee Mrs. Dallowayta. Puolisolla on syntymäpäivä, Laura valmistelee kakkua pienen poikansa kanssa, on raskaana, kaikki on päällisin puolin täydellisesti suloisessa perheidyllissä. Lauran hymy on kuitenkin ohut naamio, ja katsoja joutuu kauhun vallassa seuraamaan, miten hän ponnistelee kätkeäkseen epätoivonsa perheeltään.

Ihmeteltävä on hienoa lapsinäyttelijän valintaa. Pikku Jack Rovellon katse on järkyttävän herkkä. Suuret tarkkailijan silmät seuraavat äidin reaktioita ja poika tuntuu vaistoavan äitinsä tunteet intensiivisesti. Julianne Moore tekee elokuvan kirkkaasti hienoimman roolityön hauraana Laurana, joka on hukkumaisillaan suruunsa.

© 2002 Paramount PicturesElokuva on kauttaaltaan kuvattu ja lavastettu rikkaasti lämpimin sävyin. Ruoan käsittelyssä tiivistyvät traumaattiset hetket halki aikajanan; Virginia riitelee sisäelimiä pilkkovan palvelijattaren kanssa, Clarissa murtuu rapujen äärelle. Laura leipoo kömpelösti kakkua kaksi kertaa, "jotta isä tietäisi, että rakastamme häntä". Homoseksuaalisuus ja sen tukahduttaminen on läsnä kaikissa tarinoissa. Clarissa ainoana elää ajassa, jolloin naisen on mahdollista avoimesti elää naisen kanssa, jopa saada toivomansa lapsi ilman riippuvuutta miehestä. Mutta sekään ei auta sanomattomaan, josta kaikki näistä naisista kärsivät.

Eksistentiaalinen perusarvoitus jää vaille vastausta; elokuva ei tarjoa ratkaisua kysymykselle elämisen mielekkyydestä. Elokuvan alussa muistutetaan Virginia Woolfin itsemurhasta, tietoisena, loogisena ratkaisuna, päättäväisenä tekona, ei sairaan mielen päähänpistona. Tässä elokuvassa jäljellejääneet valitsevat elämän myös hyvin tietoisesti. On suuri helpotus, että kaiken painavan tapahtumisen jälkeen tunnelin päässä näkyy hennosti valoa; päällimmäiseksi tunnelmaksi jää oivalluksen, lohdun ja anteeksiannon kokemus.

Dvd:llä on lisäksi ohjaajan ja kirjailijan kommentit ja muutamia lyhyehköjä haastatteludokumentteja, joista kiinnostavimmalta tuntuivat Woolf-tutkijoiden haastattelut ja Philip Glass pianon äärellä kertomassa säveltämisestä lähtökohdista. Erikoisuutena tanskankielinen muotokuva Julianne Mooresta.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 7 henkilöä