Kuinka hukata aivot 10 sekunnissa

Onnistuu helposti katsomalla jo tämän elokuvan alkutekstit. Näin huonoa romanttista komediaa en ole nähnyt miesmuistiin. Melkein tuli ikävä Sandra Bullockia tai Hugh Grantia. Ja se on paljon se.

Bullockin tähdittämän Miss Koviksen ohjanneen Donald Petrien Kuinka hukata kundi 10 päivässä kertoo tyhjänpäiväisen muotilehden toimittajasta, jonka pitää juttua varten iskeä itselleen kundi ja saada tämä eroamaan itsestään kymmenessä päivässä. Toisaalla ravihevosennaurulla varustettu mainosmies lyö vetoa, että saa kenet tahansa tytön rakastumaan itseensä kymmenessä päivässä. Ja tottahan toki nämä kaksi pukaria päätyvät yksiin ja yhteen.

© 2003 Paramount PicturesElokuva kertoo sellaisista ihmisistä, joista pääosin Serla saisi minun puolestani valmistaa paskapaperia. Henkisesti umpiköyhät individualistipyrkyrit ovat edustamine maailmoineen sivistyneen ihmiskunnan pohjasakkaa. Vaikka ikävässä todellisuudessa näitäkin ihmisiä riittää pallolla liiaksikin asti, on tämä elokuva jopa niin huono, että se ei kykene saavuttamaan minkäänlaista otetta edes tähän keikaroivaan todellisuuteen. Tavalliselle pulliaiselle helvetissä näytetään nonstoppina tällaista elokuvaa.

Hollywoodin hömpälle pinnallisuudessa pyöriskely on jo hiljaa hyväksytty helmasynti, mutta ei tätä elokuvaa ole saatu toimimaan edes perusfunktion eli viihdyttämisen tasolla. Tekele on tyystin ylipitkä ja etenee tuskastuttavan hitaasti kelvottoman käsikirjoituksen viitoittamana. Pohjanoteeraus on kuitenkin luokattoman huono näyttelijätyö. Matthew McConaughey jää komediapellenä hämmästyttävän paljon jopa edellä mainitusta brittihömelöstä jälkeen ja Kate Hudson, joka ei ole aiemminkaan osannut näytellä, osaa sitä vielä vähemmän tässä humpuukissa. Ärsyttävien piirteiden uskottava näytteleminen vaatii sisäistettyä näyttelijäntyötä, josta tällä hupakolla ei liene mitään tajua niin näyttelijäperheen vesa kuin onkin. Luulisi Kurt Russellin opissa varttumisen luoneen edes jotain osaamispohjaa.

Dvd:n lisämateriaalien tarjoamassa haastatteludokumentissa jutun taso on todellakin sellaista, että en yhtään ihmettele levyn alussa olevaa uudenlaista varoitusta, jossa Paramount ja Finnkino sanoutuvat irti vastuusta siitä mitä lisämateriaaleissa on tekijöiden taholta julistettu. Niin syvään mielenhäiriöön en sentään ajautunut, että olisin kyennyt tutkimaan tarkemmin poistettuja kohtauksia, niitä kun oli jätetty liiaksi jo itse elokuvaankin.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä