Perheiden puolesta

Kun elokuvan varsinaisen nimen The Kid eteen liitetään vielä tuotantoyhtiö Disneyn nimi, voi arvata, millaisesta filmistä on kyse - olkoonkin, että pääosaan on kiinnitetty lähinnä toimintasankariksi mielletty Bruce Willis. Kyse on siis koko perheelle, ja lähinnä sen kouluikään ehtineille lapsille, suunnattu kilttiäkin kiltimpi ja vanhanaikainen draamakomedia.

© 2000 Walt Disney PicturesWillis esittää huippupalkkioita laskuttavaa ja leveästi elävää imagokonsulttia Russel Duritzia. Tärkein kuitenkin puuttuu, eli perhe vaimoineen, lapsineen ja koirineen kivassa lähiössä, vaikka äijällä on jo ikääkin liki neljäkymmentä vuotta. Kyyninen bisnesmies ei puutetta edes huomaa ennen kuin hän törmää kahdeksanvuotiaaseen Rustyyn (Spencer Breslin). Ja kuten Disney-satuiluun sopii, osoittautuu pulska pikkupoika lapseksi, joka kovapintainen konsultti itse aikanaan oli. Menneisyydestä tupsahtanut ylisöpö koltiainen ei ole lainkaan tyytyväinen nykyisen minänsä itsekkääseen elämäntapaan ja alkaa vaatia muutoksia.

© 2000 Walt Disney PicturesSuomessa suoraan videolevitykseen laitettu ja Willisin selvästikin jonkinlaisena hyväntahdon eleenä purkittama välityö on periamerikkalainen ylistys perhearvoille. Pahimmillaan elokuvan naiivi arvomaailma ja opettavaisuus tympäännyttää. Parhaimmillaan huuhaata voi katsoa myös herttaisena, ja herttaisen yhdentekevänä, kasvukertomuksena, jossa piintynyt poikamies muuttuu pikkupoikuutensa hyväksymisen myötä kunnon ukkomiesainekseksi.

The Kid - Pojasta mieheksi toimii lastenleffana sinänsä mukavasti, koska ääniraidalla ei kuulla yhtäkään "fuckia" ja uusille jenkkikomedioille nykyään niin tavalliset pieru- ja kakkavitsit on maltettu jättää tällä kertaa pois. Tästä hyvästä elokuva ansaitseekin toisen tähtensä.

* *
Arvostelukäytännöt