Kansallisen aarteen metsästäjät

Elokuvateatterin aulassa oli rinnakkain julisteet National Treasure: Salaisuuksien kirjasta ja tulevasta Indiana Jones -elokuvasta. Ei varmasti vahingossa. Indy-elokuvat ovat edelleen seikkailuelokuvien aatelia ja sapluuna jota monet hyödyntävät. Muutaman vuoden takainen National Treasure tehtiin Da Vinci -koodin imussa, mutta oppinsa sekin otti Indyltä.

Buena VistaJatko-osa koostuu samoista aineksista kuin edeltäjänsäkin: tarina on rakennettu historian ja myyttien päälle ja monimutkaisten vihjeiden perässä juostaan paljon. Pääosassa on jälleen Benjamin Franklin Gates (Nicholas Cage), historiantutkija ja Ben Franklinin jälkeläinen. Elokuvan alussa paljastuu todisteita, että Gatesin esi-isä olisi suunnitellut Abraham Lincolnin salamurhan. Suvun nimeä ei sovi tahrata, joten totuus on selvitettävä. Tämä tapahtuu löytämällä Cíbola, yksi legendojen seitsemästä kultaisesta kaupungista.

Buena VistaNational Treasure -elokuvat ovat koko perheen elokuvia. Seksiä ja kiroilua ei ole tippaakaan ja vähäinen väkivaltakin kohdistuu enimmäkseen materiaan. Kyynisesti voisi sanoa, että elokuvat on mitoitettu tietylle ikäsegmentille. Tässä ei kuitenkaan ole mitään vikaa. Pahempaa olisivat päälle liimatut kirosanat ja veriroiskeet, sillä toimivan seikkailun voi tehdä ilman niitäkin. Sankaristakin on ironia kaukana ja hän ratkaisee ongelmat mieluummin ylivoimaisella älyllään kuin nyrkeillään.

Elokuvan lähtökohdat ovat siis kunnossa vanhakantaista seikkailua varten. Salaisuuksien kirja ei kuitenkaan ole toimiva elokuva. Jo ensimmäinen osa kärsi holtittomasta säntäilystä, mutta jatko-osassa ei ole senkään vertaa maltillisuutta. Tämä kenties johtuu käsikirjoittajapari Elliott&Rossion mukanaolosta. Herrojen Pirates of the Caribbean -elokuvat kärsivät samasta päämäärättömyydestä. Korkealentoisessa juonessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta kun myös sisäinen logiikka puuttuu, ei elokuvassa ole jännitettä mikä saisi uppoutumaan seikkailuun.

Buena VistaEnsimmäisen osan kuvioita toistetaan myös aivan liikaa. Kaikki edellisessä elokuvassa tapahtuneet asiat on pyyhitty pois, jotta hahmojen lähtötilanne olisi mahdollisimman identtinen. Gates on eronnut tyttöystävästään, eikä ole kovin vaikea arvata mitä elokuvan kuluessa suhteelle tapahtuu. Tietysti hitusen variaatiota täytyy olla, joten uutena hahmona on mukana Helen Mirrenin näyttelemä Gatesin äiti.

Kuviot eivät alunperinkään olleet omaperäisiä, joten niiden toistaminen tuntuu entistä ummehtuneemmalta. Jos joskus tungen käteni aukkoon kivessä, aivan varmasti aion kiljua kauhusta ja huijata paikalla olijoita. Elokuvissa kyseinen temppu on kuitenkin nähty jo niin monta kertaa, että vähitellen luulisi tekijöiden keksivän jotain muuta. Mutta ei, kyseinen kohtaus nähdään tässäkin.

Indiana Jonesilla ei ole pelättävää, sillä Salaisuuksien kirjassa ei ole seikkailun tuntua. Monimutkaiset ongelmat selviävät Gatesille hetken aivojumpalla ja ylivoimainen teknologia ratkaisee muut pulmat. Tämä supistaa suuren osan elokuvasta pelkäksi historia-aiheiseksi Amazing Raceksi, jossa täytyy vain päästä seuraavaan kohteeseen mahdollisimman nopeasti. Mutta toisin kuin tuossa tv-sarjassa, ei elokuvassa tapahdu mitään yllättävää tai jännittävää.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,7 / 6 henkilöä