Huumesodan tuntematon sotilas

Snitch sai inspiraationsa tositapahtumasta, jossa ajattelematon teinipoika sai 10 vuoden ehdottoman linnatuomion viihdekäyttöön tarkoitettujen huumeiden hallussapidosta. Pojan isä teki sopimuksen syyttäjän ja DEA:n kanssa ja yritti löytää huumevälittäjiä ilmiannettavaksi, jotta pojan tuomiota saataisiin alennettua. Lopputulos jäi ristiriitaiseksi ja tulokset melko heikoiksi, mutta sekä yksittäistapaus että Yhdysvaltain oikeuslaitoksen käytännöt jäivät ohjaaja-käsikirjoittaja Ric Roman Waughin mieleen.

Waugh säilytti tarinan ytimen rikosdraamana, mutta päivitti ja laajensi sitä Hollywood-lainalaisuuksien suuntaan. Mukaan tuli sekä jonkin verran actionia rekkarymistelyjen ja meksikolaisten huumekartellien aseellisten välienselvittelyiden myötä että tosielämää positiivisempi loppuhuipennus. Pääosaan tavalliseksi perheenpääksi palkattiin The Rock eli Dwayne Johnson, joka on viime aikoina tihkunut hikeä ja testosteronia Fast & Furious -sarjassa sekä uusimmassa G.I. Joessa.

SnitchYllä oleva yhtälö saattaisi pahimmillaan tuottaa onton pettymyksen tai vähintäänkin lattean pullistelun, jossa ripausta tositapahtumia käytettäisiin tekosyynä huumekonnien lahtaamiselle. Kaikeksi onneksi Snitch menee viimeistä toimintapainotteista kolmannestaan lukuun ottamatta muille poluille. Teoksessa ei sorruta liian mustavalkoisiin kuvioihin, sillä se kritisoi varsin kovalla kädellä Yhdysvaltain hallituksen niin sanottua huumeiden vastaista sotaa, joka on osoittautunut erittäin epäonnistuneeksi ja kalliiksi. Tuomioita jaetaan sumeilematta ja vankilat täyttyvät, mutta syiden sijasta pureudutaan korkeintaan seurauksiin.

Kuten Snitchissä muistutetaan, niin ensikertalaiset saattavat Yhdysvalloissa saada huumetuomioista pidemmät tuomiot kuin raiskaajat tai tappajat. Tosin Suomessahan tämä ei olisi mikään huomiota kiinnittävä erityispiirre, sillä täällähän raiskaajia ja väkivaltarikollisia ei välttämättä tuomita edes linnaan ja tappajatkin ovat ensikertalaisia, jos eivät vapautumisensa jälkeen ihan heti tapa uudestaan. Yhdysvalloissa ylimitoitetut tuomiot tarjoavat keppiä, mutta irvokkaana porkkanana syytetyillä on mahdollisuus sopia tuomioista kulissien takana syyttäjän kanssa lähes mielin määrin, jolloin oikeus jaetaan kabineteissa eivätkä tuomiot samoista rikoksista ole yhteismitallisia.

SnitchPikkutekijöitä ja jopa heidän läheisiään ilmiantamalla kovatkin diilerit voivat päästä pälkähästä, sillä yleiset syyttäjät eivät ole oikeusvaltion tapaan riippumattomia viranomaisia vaan vaaleilla valittavia poliittisia virkamiehiä joiden linjauksissa painottuvat omat ambitiot. Snitchissä pitkän linjan luonnenäyttelijätär Susan Sarandon tulkitsee onnistuneesti kylmäkiskoista syyttäjää, jolle oma poliittinen imago on tärkeintä. Syyttäjälle on yksi ja sama, miten tavalliselle pulliaiselle käy, kunhan tuloksia soluttautumisesta tulee.

Johnsonin esittämä perheenisä John Matthews on lopulta yhtä lailla DEA:n ansassa kuin huumelordien käsikassarana ja sortuu paineiden alla lopulta yhtä häikäilemättömiin päätöksiin oman asiansa ajamiseksi kuin mitä mafiahenkiset viranomaisetkin. Samalla Matthews on kuitenkin tavallinen kansalainen eikä mikään luontainen toimintasankari. Matthews saa elokuvan alkupuolella köniinsä parilta laihalta gangsta-nulikalta ja hän myös selvästi pelkää, kun häntä osoitellaan aseella. Viimeistään tästä tietää, että elokuvassa näyttelee Dwayne Johnson eikä The Rock. Ei Johnson mikään maailman paras draamanäyttelijä ole, mutta mies selvästi yrittää laajentaa repertuaariaan ja olla jotain muutakin kuin toimintaelokuvien lihaskimppu.

SnitchSnitchin näyttelijäsuoritusten suurimmat helmet ovat kuitenkin hyvin laadukkaissa sivuosarooleissa. Edellä mainitun Sarandonin lisäksi Barry Pepper uppoutuu peiteroolissa toimivan huumekytän nahkoihin aina näyttävää pujopartaa myöten, ja The Walking Dead -sarjasta paremmin tuttu Jon Bernthal on luonteva kuivilla olevana entisenä linnakundina, jonka on puolipakolla osallistuttava operaatioon.

Teoksen perusasetelmat sekä hahmojen henkilökaarien lähtökohdat olisivat ansainneet hieman terävämmän otteen, ja teos olisi voinut toimia paremmin puhtaampana rikosdraamana. Siitä huolimatta Snitch on varsin linjakas, hyvin kasassa pysyvä jännityselokuva, jossa esitetään tervettä kritiikkiä epäonnistunutta systeemiä kohtaan mutta ei kuitenkaan sanella valmiita vastauksia.

* * *
Arvostelukäytännöt