Leski pinteessä Firenzessä

Mary Pantonin (Kristin Scott Thomas) juoppo mies on kuollut ja jättänyt vaimonsa puille paljaille. Nainen sinnittelee huvilassaan Firenzen maaseudulla tuttavien avustuksella. Perhetuttu Sir Edgar Swiftin (James Fox) kosintaan suostuminen takaisi kissanpäivät Intiassa. Mutta dekadentti ja mystinen amerikkalainen Rowley Flint (Sean Penn) sekoittaa kuviota. Eletään Mussolinin fasistien hallitsemassa Italiassa ennen sotaa, ja Firenzen ulkomaalaissiirtokunnan olo on muuttumassa tukalammaksi.

Kristin Scott Thomasin tai Sean Pennin naamavärkit eivät ole minua koskaan innostaneet, mutta tässä elokuvassa näyttelijätyö on hyvissä kantimissa. Pääparin välillä on havaittavissa kipinöintiä. Scott Thomasin Mary on hauraan oloinen, mutta tekee odottamattomia ja vahvoja ratkaisuja. Penn on vähäeleinen mutta karismaattinen ja luonteva esittäessään epäluotettavaa naistennaurattaja-kosmopoliittia.

Hyvin tehty historiallinen draama tai romanttinen trilleri on mitä parhainta ja turvallisinta materiaalia sunnuntai-iltojen videokatseluun. Huvila kukkulalla -elokuvassa on periaatteessa kaikki hyvät ainekset edellä mainittuun. On kauniita Firenzen maisemia jännittävällä 30-luvulla. On hieno lavastus ja puvustus - pari samanlaista liivipukua kuin Pennillä kelpaisi minullekin. Näyttelijät ovat hyviä. Mutta juonessa on jotain omituista.

Käsikirjoittaja Belinda Haas on tehnyt ohjaaja Philip Haasin kera töitä aiemminkin (mm. Angels and Insects, Blood Oranges), mutta tuntuu parantamisen varaa vielä löytyvän. Aluksi tarina vaikuttaa varsin tavanomaiselta, sitten tapahtuu odottamaton käänne, joka selvitetään. Jännitystä yritetään kasvattaa loppua kohden, mutta liian laimeasti. Varsinainen loppuhuipennus puuttuu. Missä on kiihkeys ja suuret tunteet? Painetta pääparin niskoille ei lisätä tarpeeksi suureksi. Esimerkiksi Firenzen käskynhaltija, fasisti Leopardista (Massimo Ghini) olisi voinut tehdä uhkaavammankin.

Monista hyvistä aineksista ei ole saatu aikaan parasta mahdollista lopputulosta. Aluksi Huvila kukkulalla ei lupaa mitään erikoista, sitten kuitenkin mielenkiinto herää. Lupauksia ei pystytä koskaan lunastamaan - kliimaksi liukenee vain pikku hiljaa pois.

* *
Arvostelukäytännöt