Omituisia tuntemuksia

Otto-lonkeron mainoksessa todetaan, että tutkimusten mukaan se vasta hauskaa on, kun mies pukeutuu naiseksi. No, tässä elokuvassa hauskuus syntyy siitä, kun äiti ja tytär vaihtavat yllättäen kehoja. Perjantai on pahin rakentuu ei liian usein käytetyn vitsin varaan, jossa kapinaiässä oleva teini ja kontrollifriikin piirteitä omaava äiti kokevat elämänsä yllätyksen, kun eräänä aamuna heräävät toistensa vartaloista. Sama tarina on kerrottu elokuvana jo vuonna 1976, jolloin pääosia esittivät Barbara Harris ja Jodie Foster, sekä televisiosarjana vuonna 1995.

Ron Batzdorff - © 2003 Buena Vista Pictures DistributionTess ja Anna Coleman ovat hyvin tavallinen äiti–tytär-pari, joka ei tule keskenään toimeen. Tämä johtuu tietenkin siitä, etteivät he yritä ymmärtää toisiaan tai kunnioita toistensa toiveita ja mielipiteitä. Anna (Lindsay Lohan) on äitinsä mielestä vaikea teini, joka kulkee jälki-istunnosta ja bändiharjoituksesta toiseen, eikä keskity tarpeeksi koulunkäyntiin. Tess (Jamie Lee Curtis) on puolestaan tyttärensä mielestä aikansa elänyt, ylikontrolloiva dinosaurus, joka ei ymmärrä nykypäivän nuorten vaikeasta elämästä mitään. Vanhan kiinalaisnaisen asiaan sekaantumisen takia Tess ja Anna saavat huikean oppitunnin sukupolvien välisestä ammottavasta kuilusta. Kunnon Disneyn "jokaisella tarinalla on opetuksensa" -perinteen mukaisesti, Perjantai on pahin peräänkuuluttaa yritystä ja tahtoa ymmärtää toista yksilöä, tämän erilaisuutta ja ainutlaatuisuutta.

Jamie Lee Curtis hallitsee komediennen elkeet pahaa poliisia esittävänä äitinä, joka on liian kiireinen uransa ja hääjärjestelyidensä kanssa huomatakseen tytärtään. Curtis ymmärtää niin liioittelemattoman fyysisen komiikan, kuin myös erilaisia nyansseja sisältävän sanailuhuumorin päälle. Tämä on todennäköisesti peruja näyttelemisestä Monty Python -porukan kanssa. Lindsay Lohan on alkukohtauksissa hieman epävarma ja yliampuva, mutta parantaa suoritustaan loppua kohti. Nuori näyttelijänalku voittikin roolistaan Movie Awards 2004 -palkinnon. Myös Stephen Tobolowski tekee hauskan suorituksen Annaa syrjivänä, raivostuttavan ilkeänä opettajana.

Perjantai on pahin onnistuu välttämään pahimmat Disney-ällötyskuopat, vaikka roolihahmot ovatkin stereotyyppisiä, juonenkäänteet ennalta arvattavia ja jotkin vitsit haiskahtavat kierrätystuotteelta. Tärkeintä kuitenkin on se, että hauskoja ja omaperäisiäkin hetkiä elokuvasta löytyy. Lisäksi leffan soundtrack on pirteän nuorekas ja onnistuu korostamaan osuvasti elokuvan tunnelmia. Dvd:n ekstroista löytyy yksi poistettu kohtaus, vähiä nauruja herättävä mokakooste, musiikkiraitoja, huvittavia vaihtoehtoisia loppuja sekä backstage-kierros Lindsay Lohanin matkassa. Ekstrat ovatkin elokuvan hengen mukaisia – rokkaavan konservatiivisia.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 4 henkilöä