Elämää auringon alla

Kukapa ei olisi joskus haaveillut omasta huvilasta auringon alla oliivipuineen ja viinitarhoineen. Tähän kaipuuseen vastaa elokuva Toscanan auringon alla, jossa Italian aurinkoisissa ja silmiä hivelevän kauniiden maisemien ympäröiminä etsitään uutta alkua ja tietenkin myös uutta rakkautta, vaikkakin piilotetusti. Maisemia ja keski-ikäistä päähenkilöä lukuun ottamatta elokuva on kuitenkin keskivertokamaa eikä se sykähdytä oikein millään osa-alueella.

Frances Mayesin omaelämäkerralliseen romaaniin perustuva elokuva kertoo keski-ikää lähestyvästä amerikkalaisesta naisesta, jonka aviomies jättää nuoremman naisen takia. Uuden elämäntilanteen ahdistamana Frances matkaa Toscanaan, mistä hän kaikkien, jopa itsensä, yllätykseksi ostaa ränsistyneen huvilan. Muutto vieraaseen maahan ja talon osto on vasta alkua matkalla, jolla Frances taistelee niin ränsistyneen huvilan kunnostamiseksi kuin oman itsensä uudelleen löytämiseksi.

Franco Biciocchi - © 2003 Buena Vista Pictures DistributionParhaimmillaan elokuvalla olisi ollut mahdollisuudet kehittyä mainioksi elämänmyönteiseksi tarinaksi avioerosta selviämisen vaikeudesta. Ikävä kyllä lopputulos muistuttaa kuitenkin enemmän kirjakauppojen tee-se-itse-oppaita, joissa neuvotaan helpoin tie täydellisen elämänmuutoksen saavuttamiseen. Avioeron aiheuttama tuska ohitetaan lopulta vain olankohautuksella, kun todelliset vaikeudet ovatkin talon huono kunto tai siellä asuvat ötökät. Ja vaikka muutamat mielenkiintoiset henkilöhahmot elävöittävät tarinaa, lopulta tulos on varsin mitäänsanomaton.

Tarinalla on toki myös hyvät puolensa. Elokuva ei ole perinteinen romanttinen komedia, sillä kyse on enemmänkin oman itsensä, eikä niinkään täydellisen sulhasen löytämisestä. Kuitenkin toteutus lopulta kääntyy varsin siirappiseksi, sillä totta kai oman itsensä löytämisen jälkeen seuraa onnen täydellistyminen myös muilla elämän osa-alueilla. Keski-ikäinen naispäähenkilö on tietysti jo niin harvinainen elokuvissa, että edes sen takia elokuva on katsomisen arvoinen. Dvd:n lisämateriaalina muutamia, tylsähköjä, poistettuja kohtauksia ja kommenttiraita.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä