Painajainen ennen häitä

Hollywood on useammankin hörhökomedian voimalla rummuttanut, että tyttöystävän vanhempien ensitapaaminen ei ole sulhokandidaateille mitenkään miellyttävä kokemus. Turha on kollien edes yrittää tehdä vaikutusta silmäteristään ylihuolehtiville appikandidaateille, sillä kaikki kuitenkin menee poskelleen. Austin Powers -elokuvissa kynsiensä terävyyttä hionut ohjaaja Jay Roach vääntää tutusta kiirastulesta aivan mukiinmenevän tarinan. Ben Stillerin, joka toistaa roolinsa elokuvasta Sekaisin Marista, esittämä ehdokas ei kohtaa ainoastaan perhettä vaan koko suvun ja morsiamensa entisen heilan. Ja sitten on vielä SE kaikkein pahin: aiempien leffojen lapsistaan mustankipeät isäpapat kuuluvat enkeligalleriaan kun Perhe on painajaisen ex-CIA-heppu, Robert de Niron tulkitsemana, heittää kehiin kaikista pahintaan.

© 2000 Universal PicturesPerhe on painajainen ei onneksi tyydy toistamaan valmiiksinaurettuja vitsejä vaan keittää aineksista varsinaisen kiirastulen kaikilla kidutuksilla. Sehän on tuttua, että takanreunalla olevat isoäidin tuhkat eivät saa pysyä rauhassa sulhaskandidaatin kohelluksilta, mutta entäpä kun perheen mirri käyttää lattialle levinnyttä mummoa kissanhiekkana kaikkien kauhuksi. Vessahan menee tukkoon useammassa hörhöilyssä, mutta entäpä kun likakaivo täyttyy ja appiperheen nurmikolle, missä on tarkoituksena pitää siskon vihkiminen, nousee sitä itseänsä nilkkoihin saakka. Myös kolmannen asteen kuulusteluista tulee tarinassa kirjaimellisesti totisinta totta, kun appiukko laittaa "leikillään" piruparan valheenpaljastuskoneeseen ja kyselee sitten oliko anopin paistokset kypsiä - ja onko tultu katseltua pornoleffoja.

© 2000 Universal PicturesPelkästään kulunut leffakesä todistaa, että aidosti hauskat elokuvat ovat nykyisin kiven alla. Tekohauskojen ja masentavien mauttomuuksien rinnalla pienetkin helmet erottuvat edukseen. Perhe on painajaisen todelliset oivallukset kutkuttavat mukavasti makuhermoja. Elokuva tarjoaa melkoisen makoisat naurut, mutta - kaikista oivalluksistaan huolimatta - se ei kuitenkaan täysin täyttänyt kaikkia odotuksia. Ennakkotiedot elokuvasta entoivat odotaa parempaa. En tunnusta olevani perushapan komedioille. Katsoin Perhe on painajainen ja Kimpassa elokuvan samana päivänä. Pidin muka-poliittisesti aktiivisista naapureistamme huomattavasti enemmän! Piste siis rakkaille naapureillemme!

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,4 / 7 henkilöä