Tiedänhän minä, ettei elämä ole elokuvaa ja ettei elokuvien rakkaustarinoita ole oikeasti olemassa. Mutta joskus on ihanaa antautua täydellisen rakkaustarinan vietäväksi ja kuvitella, että myös omalla kohdalla käy juuri niin. Kjell Sundvallin ohjaama, viehättävä Naapurihaudan kaveri on eskapistinen rakkauskertomus parhaimmillaan, ja se kietoo pohjoismaalaisuutensa ansiosta katsojansa tiukasti rakkauden ihanaan illuusioon. Nyt ei edes kulttuurien erilaisuus ole tuomassa etäisyyttä haaveiluun, kuten romanttisten komedioiden nykyklassikoissa Pretty Womanissa (1990) ja uudemmassa Notting Hillissä (1999).

Naapurihaudan kaveriTarinan asetelma on suloisen kärjistetty. Kulttuurisivuja ja café lattea aamiaisekseen vaativa Desirée (Elisabet Calrsson) tutustuu entisen miehensä haudalla käydessään navetalle haisevaan maanviljelijä Bennyyn (Michael Nyqvist). Kaikista epätodennäköisyyksistä välittämättä pari heittäytyy nautinnon ja rakkauden vietäväksi. Uhkarohkeus palkitaan onnella, mutta se myös kostetaan erilaisten taustojen aiheuttamilla ongelmilla. Arvaat kai kuitenkin, kuinka lopulta käy? Kyllä, rakkaushan se lopulta voittaa.

Rakkaustarina ei ole rakkaustarina ilman ennalta arvattavissa olevaa juonta. Elokuva noudattaakin kaikille tuttua rakkauden kulttuurista kaavaa. Tästä huolimatta siitä puuttuu klassikkoaines, eikä se taida kestää useampaa katselua. En voi kuvitella fiilisteleväni Naapurihaudan kaverin parissa ilta toisensa jälkeen sängynpohjalla maaten ja jäätelöä mutustellen.

Naapurihaudan kaveriRomanttisena komediana elokuva on puhdasta viihdettä, mutta toisaalta se pistää myös ajattelemaan. Päähenkilöt käyvät läpi oikeaankin parisuhteeseen liittyviä asioita, vaikka niiden siirtäminen valkokankaalle saakin ne näyttämään epätodellisilta. Kuitenkin kussakin parisuhteessa ja yleisemminkin elämässä saa miettiä, mikä todella on itselleen tärkeintä. Naapurihaudan kaverissa tuoksi tärkeimmäksi asiaksi nostetaan mahdollisuus onnellisuuteen. Eikä se mikään hullumpi tavoite olekaan.

Englanninkielisiin elokuviin tottuneelle ruotsi saattaa tuntua haastavalta. Kielelliset herkkupalat menevätkin valitettavan helposti ohi, ellei toista kotimaista ole viime aikoina tullut petrattua. Tarina on kuitenkin yleismaailmallinen, eikä olennaisin voi kielivaikeuksista huolimatta mennä sivu suun. Rakkaus voi riittää, vaikka siihen liittyisikin ongelmia. Siis ainakin elokuvissa.

* * * *
Arvostelukäytännöt