Kasvottoman koneiston kynsissä

Vanha Eurooppa on taas tapahtumien keskipisteessä, kun videoensi-iltansa saa jännityskirjailija Robert Ludlumin tyylikkään Jason Bourne -trilogian ensimmäiseen osaan perustuva Medusan verkko. Elokuvalla on selvät puutteensa, mutta silti se on piristävä lisä uusien agenttielokuvien kirjoon - mm. The Tailor of Panama ja Spy Game.

© 2002 Universal StudiosAlku ei tosin lupaa hyvää. Matt Damonin Bourne löydetään kellumasta Välimerestä, joka kuitenkin näyttää Hollywood-studion vesitankilta. Tämän jälkeen ote tiukkenee, kun muistinmenetystä kokeva agentti koettaa saada elämänsä takaisin. Ammattitaitoisen Damonin Bourne on juuri sellainen välinpitämättömältä näyttävä koulutettu tappokone, jollaisia he kaiketi ovatkin. Kulkevat tapahtumasta ja väkivallanteosta toiseen jäämättä juurikaan miettimään omia asioitaan. Ensin ajattelin, että onpa tylsä mies tylsästi näyteltynä, kunnes asia valkeni.

Bourne ei muista kuka on ja mistä tulee, mutta amerikkalainen salainen tiedustelukoneisto yrittää kuitenkin tappaa hänet, yleensä hienoja sivuosarooleja tekevän Chris Cooperin johdolla. Nyt Cooperin roolin kapoisuus ei kuitenkaan mahdollista kovin kummoista tulkintaa. Elokuvan huippuhetki koetaankin Pariisin kapeilla kaduilla, kun Bourne ottaa vanhasta autostaan kaiken irti.

On syytä olettaa, että nykyisenä tiedustelupalveluiden tapetilla oloaikana (11.9.2001, Afganistan, Irak) Hollywoodkin tehtailee yhä enemmän agenttielokuvia, mikä positiivisesti elvyttäisi tämän vanhan kunnon elokuvagenren jälleen sen ansaitsemaan kukoistukseen 1980-luvun tv-tasoisten tekeleiden jälkeen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 8 henkilöä