Rajua menoa ranskalaiseen malliin

Le Boulet oli kuulemma Ranskassa viime vuoden katsojamenestyksiä. Asiassa ei sinänsä ole mitään ihmeteltävää, sillä räiskettä, rähinää ja railakkaita heittoja tässä actionkomediassa riittää. Elokuva on valmistunut ranskalais-amerikkalaisena yhteistuotantona, mikä näkyy lähinnä rahallisen panostuksen ja niin muodoin myös efektien määrässä. Paitsi perinteisempää autokaahausta elokuvassa saadaan ihastella(?) myös muun muassa kymmenien metrien korkuisen maailmanpyörän sortumista ja ihmisten joukkoon kierimistä.

Kovanaama tappaja Moltès (Gérard Lanvin) pidätetään ja hänet tuomitaan vankilaan seitsemäksi vuodeksi. Siellä hän solmii kaverisuhteen vartijaansa Francis Reggioon (Benoît Poelvoorde), jolla on vaimonsa - ja vähän muidenkin - suhteen auktoriteettiongelmia. Niinpä vaimo Pauline (Rossy de Palma) miehensä huithapelointiin kyllästyttyään päättää oitis tarttua tilaisuuteen ja lähteä aavikkorallin lääkintäryhmän mukana Pohjois-Afrikkaan töihin. Reggio on jo vuosien ajan täyttänyt uskollisesti Moltèsin viikottaisen lottorivin, mutta juuri tällä viikolla hänen vaimonsa on hoitanut homman. Ja kuinka sattuukaan, että Moltèsin rivi osoittautuu siksi oikeaksi, ja 15 miljoonan euron potti odottaa vain kuponginvilauttajaa. Mutta kuponki lähtikin Paulinen mukana Afrikkaan! Niinpä vankilasta karannut Moltès lyö vastahakoisesti Reggion kanssa hynttyyt yhteen ja parivaljakko suuntaa matkansa hiekkadyyneille.

Komedia etenee mukavan riehakkaasti, ja monia hauskoja hetkiä rakennetaan paitsi kulttuurisista kysymyksistä, kuten etnisistä eroista ja stereotypioista, myös hyperaktiivisen Reggion hahmon slapstick-komiikasta. Eikä yltiöväkivaltaiselle Turkkilaiselle (José Garcia) onneksi anneta liikaa valkokangasaikaa. Hän näet jahtaa koston kiilu silmissään Moltèsia, kuten muuten kummallisesti missä tahansa kaupungissa aina kulman takana väijyvä poliisikin.

Elokuvasta jää kepeänhauska fiilis, sillä pääpari onnistuu äärimmäisten vastakohtaisuuksien yhdistämisessään olemaan suorastaan inhimillinen. Muutama ainakin hetkeksi mieleenpainuva komediallinen kohtauskin elokuvassa nähdään. Tokihan Le Boulet lainailee suruttomasti varsinkin ranskalaisen elokuvan hahmoja ja kohtauksia, mutta se onnistuu silti kokoamaan paketista omannäköisensä hupituotteen. Oheismateriaalina tarjottavasta making of -esityksestä voi ainakin päätellä, että tekijätiimillä on ollut hauskaa kameroiden vieressä ja takanakin elokuvaa tehdessään. Lisäksi dvd:llä on tekniikkapuolen making of -pala ja pikkupläjäys ainakin kerran hykerryttäviä pilalle menneitä kohtauksia.

* * * *
Arvostelukäytännöt