Aavan meren tuolla puolen

Australialaissyntyisen Peter Weirin ohjaustöissä rajatun tai eristetyn yhteisön dynamiikka on olennainen osa elokuvaa. Yhteisöön kätkeytyneitä ideologioita ja sosiaalisia suhteita Weir tarkastelee muutamien päähenkilöiden varaan rakentuneiden jännitteiden kautta. Käsittelytapa on tunnistettavissa ohjaajan lähes koko tuotannosta ja Master and Commanderin voi vaikeuksitta liittää samaan sarjaan Todistajan (1985), Moskiittorannikon (1986), Truman Shown (1998) kuin monen muunkin Weirin elokuvan kanssa.

© 2003 Twentieth Century Fox Film Corporation & Universal Studios & Miramax Films Corp.Master and Commander on päällimmäisenä erinomaisesti toteutettu seikkailuelokuva, joka ajankuvaltaan vakuuttaa katsojansa. Napoleonin sotien aikaan sijoittuvassa ja Patrick O’Brianin kirjoista koostetussa tarinassa seurataan brittiläisen sotalaivan kamppailua ranskalaista fregattia vastaan Brasilian rannikolta aina Tyynelle merelle ja Galápagos-saarille asti.

Näyttävän meriseikkailun voi helposti kuvitella televisioformaatissa latistuvan pelkäksi kylpyammedraamaksi. Luonnollisestikaan Master and Commander ei isostakaan televisioruudusta omaa samanlaista visuaalista voimaa kuin valkokankaalla, mutta itse elokuva kestää tämän hyvin. Katsomisen painopiste siirtyy toteutuksen prameudesta yhä tarkemmin henkilöhahmoihin ja tarinan nyansseihin - ja vasta tarinahan tekee hyvän elokuvan.

© 2003 Twentieth Century Fox Film Corporation & Universal Studios & Miramax Films Corp.Master and Commander on hämmästyttävän uskottava ja vahva miehisen ystävyyden ja lojaliteetin kuvaus vailla mitään niitä homososiaalisia sävyjä, joita maskuliinisten suhteiden käsittelyyn niin muodikkaasti usein liitetään. Elokuvan selkärangan muodostavat kapteeni Jack Aubrey (Russell Crowe) ja laivan lääkäri Stephen Maturin (Paul Bettany). Crowen ja Bettanyn roolisuoritukset todistavat elokuvanäyttelemisessä vaadittavan karisman merkittävyyden tänä nykyelokuvaa riivaavana tehostekeskeisyydenkin aikana. Molemmissa kiteytyy olennainen osa sitä murroskautta, jolloin kansallisuusaatteet vakiintuivat ja tieteen yhteiskunta otti mullistavia askeliaan kohti uutta maailmankuvaa.

Kotiteatterissa dvd tarjoaa varsinkin DTS-äänellä hienon äänimaailman, johon on kerrankin onnistuttu sisällyttämään poikkeuksellisen hienovireinen ja tarinaan sulautuva musiikki. Dvd-julkaisun lisämateriaaleista ei löydy kuin nettilinkkejä ja parin minuutin esittely Alex Proyasin tulevasta scifi-elokuvasta I, Robot. Lisämateriaalien ystävien on Master and Commanderin kohdalla odotettava huhtikuun lopussa julkaistavaa special editionia, jossa on oma levy oheismateriaalille.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 4 henkilöä