Uskottavia ihmisiä

Tänä päivänä kiinnostavista sarjoista on jo runsaudenpula. Kaudesta toiseen jatkuvissa sarjoissa taso harvemmin pysyy vakaana, mutta minisarjoissa tilanne on toinen. Rajattuun jaksomäärään rakennettu kokonaisuus on kuin pidennetty elokuva, joka tarinan rakentelultaan on lähellä romaania. Minisarjassa on elokuvaa paremmat mahdollisuudet syventää sivujuonia ja hahmoja, ja kun tänä päivänä minisarjoja tehdään elokuvien budjeteilla, ovat ne myös tuotannollisesti erittäin korkeatasoisia.

Mare of EasttownViime keväänä Yhdysvalloissa HBO:n hitiksi noussut Mare of Easttown on kuin malliesimerkki minisarjasta, joka elokuvan mitassa olisi todennäköisesti jäänyt geneeriseksi murhaselvittelyksi, mutta seitsemänosaisena sarjana tarina sivujuonteineen ja henkilöineen pääsee oikeuksiinsa. Palkittu sarja on julkaistu myös tallenteena sisältäen sarjan tekemisestä kertovia lisukkeita.

Mare of Easttownin tarina on aiemmin elokuvia käsikirjoittaneen Brad Ingelsbyn käsialaa. Muun muassa Rautakaupungin (2013) ja Run All Nightin (2015) kirjoittanut Ingels on todennut sarjan tuntuneen ensin haasteelliselta kirjoitettavalta, kunnes oli oivaltanut sarjamuodon mahdollistavan muun muassa hahmojen kehittämisen. Ingelsbyn kirjoittamissa elokuvissa juuri henkilöhahmot ovat jääneet turhan kevyiksi ja Mare of Easttownissa hän on kyennyt korjaamaan tätä puutetta. Sarjan ydin on nimenomaan arkisen uskottavissa ja samaistuttavissa hahmoissa, jotka lopulta jättävät varjoonsa varsinaisen jännitysjuonen.

Mare of EasttownKate Winsletin esittämä Mare on pikkukaupungin rikosetsivä. Nuoruudessaan hän oli paikallinen urheilutähti, nykyään eronnut perheenäiti, jonka arki on kotona perheen ja töissä pikkurikollisten paimentamista. Selvittämättä on jäänyt teini-ikäisen tytön katoaminen. Toisen teini-ikäisen tytön murha käynnistää kierteen, jossa monenlaisia tapahtumia alkaa hiljalleen keriytyä auki, myös Maren ja hänen läheistensä elämästä.

Pikkukaupunki tapahtumamiljöönä ja perhesuhteet teemoina ovat Ingelsbylle tuttuja hänen kirjoittamistaan elokuvista. Mare of Easttownissa ne saavat kaipaamaansa tilaa, ja tarina kehittyy hienovaraisesti kerronnan kuitenkin koko ajan edetessä hyvällä tempolla. Varsinaisia suvantojaksoja ei sarjassa ole.

Mare of EasttownOnnistuneen käsikirjoituksen kruunaa onnistunut roolitus. Kaikki hahmot ovat uskottavia, ja erityisesti keskiöön nousee vaikuttavan roolin tekevä Kate Winslet. Meikkaamattomana, hiukset likaisena päivästä toiseen sinnittelevä ja arkea pyörittävä Mare on kaukana täydellisyyksistä. Hän tekee virheitä, epäonnistuu eikä ole aina mikään mallivanhempi. Harvemmin kukaan on. Juuri Maren kautta sarjasta löytyy monitahoista kosketuspintaa, johon samaistua. Winsletin Maresta huokuu hänen taakkansa, mutta ei niin, että yhdelle hahmolle olisi ladattu kaikki maailman tuska, vaan kyse on niistä painolasteista, joita elämässä kannamme.

Tasapainoisen kokonaisuuden hallinnassa ansionsa on myös tv-sarjoista kokemusta omaavalla ohjaajalla Craig Zobelilla. Toisin kuin hänen taannoisessa elokuvaohjauksessaan The Hunt (2020) palaset ovat nyt loksahtaneet paikoilleen. Pikkukaupunkien rikostarinoissa tapahtumat usein lähtevät turhankin villille laukalle, mutta Mare of Easttownissa suitset on pidetty sopivan tiukalla. Rikostarina on vain sarjaa eteenpäin kuljettava jännitysjuoni, jonka ympärille on kasattu kaikki merkityksellinen.

* * * *
Arvostelukäytännöt