Nokian alkutaival globaaliksi mobiilikommunikaation jätiksi

Mikään muu yritys Suomessa ei ole kohonnut samanlaisiin mytologisiin sfääreihin Nokian kanssa. Tarinat menneestä gloriasta alkavat paisua jo kalevalaisiin mittoihin. Ja C-Moren uutuussarjan Made in Finlandin roolitustakin voidaan tietenkin nähdä osittain tästä näkökulmasta.

Made in FinlandFirman sekavan linjan sekä työntekijät yhdistää Ollilaksi kastettu Väinämöisfiguuri. Ilman nuorten inssi-Lemminkäisten suuruudenhulluutta sekä järkkymätöntä periksi antamattomuutta Nokia ei olisi kehittänyt ensimmäistä GSM-luuria tai jo sitä ennen keveintä analogista matkapuhelinta.

Oleellinen osa menestystarinaa on vähemmän harkittu röyhkeys. Motorolan etumatkaa etenkin jenkkimarkkinoilla ei olisi voitu kuroa kiinni, jollei olisi onnekkaasti ja naivisti suoritettu patenttiloukkauksia tutkailemalla ja opiskelemalla innokkaasti kilpailijan tuotteita. Toivottoman pitkät lakitupakinkerit ja vahinkoihin nähden keveät korvaukset auttoivat Noksun nousua Pohjois-Amerikankin kännymarkkinoilla.

Tämä on erinomaista sisältöä ja ansaitseekin kuvallista käsittelyä. Tässä piilee vinhaa viisautta, josta kernaasti soisi uusien aloittelevien yritysten ottavan oppia. Pelkällä lahjakkuudella ei huipulle kavuta. Epäonnistumisia pitää kestää enemmän kuin takapuoli sietää. Lisäksi sääntökirjaa täytyy voida tulkita ’luovasti’, jos halutaan työntää kilpailijoita sivuun nopeutetussa aikataulussa.

Made in FinlandTarinaa kerrotaan insinöörien, lakihenkilöiden sekä johdon näkökulmasta. Harmittavasti hahmoja yritetään yli-inhimillistää ja epäoleellista kotoilua sekä parisuhde näkökulmaa tuodaan ylenpalttisesti esille. Vaikka työ ei kenties ollut kaikille elämän tärkein sisältö, niin menestyksen kannalta keskeisille henkilöille se oli.

Sarja sisältää fiktiivisiä (lähinnä työntekijäporras) sekä tosihenkilöihin perustuvia (johtoporras) hahmoja. Tämä mahdollistaa helpommin taruilun ja toteilun miksausta, koska johdon tekemisethän ovat pörssiyhtiöissä dokumentoitu neljänneskertomuksiin.

Tapahtumat keskittyvät Nokian luuripuolen nousukiidon alkumetreille. Verkkobisnes on tylsää, ei kiinnosta sijoittajia, joten miksipä katsojiakaan. Loppuvaiheistahan löytyy jo liikaakin materiaalia ja usealla sometietäjälläkin löytyy toki mahtiselitys, mitä olisi pitänyt tehdä toisin, jotta valtikka olisi säilynyt pidempään luuripuolella.

Made in FinlandNokian kadotettua kunniaa edustaa parhaiten Aku Sipolan esittämä tuotekehitysinssi Risto Salminen (perustuu todelliseen henkilöön, vaikka nimi muutettu). Sipola välittää oivasti maanisen ’kunnia tai kuolema’ -asenteen. Digimurrosvaiheen johtaja Kairamosta Kristo Salminen tekee epämiellyttävän mielenterveysongelmien kanssa painiskelevan sekoilijan. Hänen pari seuraajaansa ovat turhia turisteja, kunnes talousjohtaja Jorma Ollila etenee vähitellen pöydän päätyyn. Sampo Sarkola tyylittelee Ollilasta kylmän viileän numeronikkarin, joka kenties ei omannut visionäärisyyttä, mutta älysi suurimman osan ajasta luottaa tuotekehityksen osaamiseen ja luoda toisaalta tarvittavia edellytyksiä. Yritys alkoi fokusoida selkeästi mobiilikommunikointiin, kun Ollila siirtyi johtamaan firman puhelinyksikköä.

Toteutukseltaan sarja on kautta linjan mallikas. Yllättävän paljon pyritään luomaan epookkitunnelmaa kuvauslokaatioidenkin kautta. Tunnelmat sekä aikakauden henki välittyvät hauskasti niin ikään puvustuksesta ja kampauksista. Viiltävimmät ja hauskimmat kuittaukset on laitettu lakinaisten suihin. Heidän epäkiitollisena tehtävänä on oman toimenkuvansa ohella holhota avuttomimmiksi kuvattuja mieskollegoitaan.

* * *
Arvostelukäytännöt