Lähikuva ja hiljaisuus

Huuliharppukostajan avainkohtauksessa kylmäverinen Henry Fonda teurastaa miehineen perheen ja ampuu sen jälkeen itse viattoman pikkupojan. Tässä on Hurjan joukon loppukohtauksen veroinen lännenelokuvan historian käännekohta. Henry Fonda, amerikkalaisen demokratian, oikeudenmukaisuuden ja uutteruuden symboli, on raaka tappaja. Nuorta Lincolnia 1930-luvulla pyhimysmäisesti tulkinnut Fonda on nyt rahan vuoksi surmaava, häikäilemätön ihmisten hyväksikäyttäjä.

Jo Zinnemannin Sheriffiä varioiva alkukohtaus paljastaa elokuvan rytmityksen, jolla ei ole juuri mitään tekemistä westernin kanssa. Junaa odottavan kolmen miehen hiljainen kyräily ja kohtauksen luonnollinen äänimaailma natkutuksineen ja rasahduksineen oli lähempänä eurooppalaista taide-elokuvaa kuin amerikkalaista toimintaperinnettä. Elokuvan historian luultavasti pisin alkukrediittien esittely on varmasti ollut hämmentävä kokemus aikalaiskatsojille. Puhumattakaan nyt siitä, että siinä esitellyt henkilöt ammutaan saman tien!

Huuliharppukostaja on elokuva rikotuista lupauksista. Sivistys tuo mukanaan rautatien ja ahneen kapitalismin, jota symboloi maalla keinotteleva ja palkkatappajien joukkoa rahoittava liikemies. Viattomia ei tässä maailmassa ole. Amerikkalaisen western-perinteen myyttisen rajaseudun ja sen miehisten ihanteiden tilalla on vain eksistentialistinen kuoleman tanssi, jossa jokainen mies tietää kohtalonsa. Claudia Cardinalen ylväästi tulkitsema Jill edustaa elämää ja jatkuvuutta miesten väkivaltaisessa kamppailussa rahan tai kunnian vuoksi. Vaikka elokuvasta yleensä muistetaan Charles Bronsonin graniittiset kasvot tai Henry Fondan jäänsiniset silmät, on Claudia Cardinale silti sen todellinen sielu.

Leone säilytti westernin maiseman, mutta antoi sille uuden merkityksen. Lähikuvien ja hiljaisuuden vuorottelusta tulee rytmiltään ja esteettiseltä ilmaisultaan ainutlaatuinen kokemus, joka on kuin oopperan ja minimalistisen pantomiimin yhdistelmä. Leonen maalaukselliset kuvat hivelevät silmiä ja Ennio Morriconen uskomattoman kaunis musiikki korvia, mutta elokuvan kuvaaman maailman väkivaltaisuus ja illuusiottomuus kylmäävät selkäpiitä. Suuren gangsterisodan lailla Huuliharppukostaja on lopulta hyvin surullinen elokuva ajan kulumisesta ja kuoleman kohtaamisesta.

Huuliharppukostajan dvd-paketti on näyttävä ja elokuvan siirtämiseen dvd-muotoon on nähty vaivaa. Värit hehkuvat terävinä ja digitaalisesti re-masteroitu ääniraita saa Morriconen musiikin ja persoonallisen äänimaailman todella puhkeamaan kukkaansa. Kotelo ja kansiratkaisut ovat tyylikkäät ja taustoittava teksti huolella laadittu. Erityisherkkuna on kommenttiraita, jossa mukana on sekä elokuvan historioitsijoita että nimekkäitä ohjaajia. Pelin aloittaa itseoikeutetusti spagettiwesternien asiantuntija Sir Christopher Frayling ja mukana on käsikirjoituksen laatimiseen osallistunut Bernando Bertolucci kuin myös elokuvan fanit John Carpenter, John Milius ja Alex Cox. Frayling paljastaa kommenttiraidan alussa, kuinka alkukohtauksessa kärpänen saatiin pysymään Jack Elamin leuassa. Pitkälti samat herrat ovat äänessä myös elokuvan valmistusprosessista kertovassa dokumentissa, tosin Claudia Cardinalella ja liikemiestä esittäneellä Gabriele Ferzettillä vahvistettuna. Joissain kommenteissa on jo toiston makua, mutta onneksi mukana on myös Leonen ja Fondan vanhoja haastatteluja. Jo elokuva ja kommenttiraita tekevät tästä takuuvarman hankinnan.

Leone oli elokuvan uudistaja, jonka teosten arvo ymmärrettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen. Toisin kuin usein luullaan, Huuliharppukostaja ei ollut hänen pääteoksensa. Itse asiassa Leonen ei pitänyt edes tehdä enää westerniä Hyvien, pahojen ja rumien jälkeen. Hän halusi ryhtyä tekemään Suurta gangsterisotaa, mutta sen ehdoksi asetettiin uusi lännenelokuva. Siitä tuli ohjaajan luultavasti palvotuin teos. Dvd:n haastattelujen ehkä kaunein kehu tulee John Miliukselta, joka tiivistää hienosti Leonen merkityksen amerikkalaiselle elokuvalle: "Hän sai meidät katsomaan vanhoja länkkäreitämme uudella tavalla."

Huom. Wider Screeniin on vuoden 2004 alkupuolella tulossa professori Hannu Salmen artikkeli Huuliharppukostajasta!

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4,8 / 5 henkilöä