Matalalentoa

Selviytymistarinat ovat aina kiehtoneet ihmisiä, ja tositapahtumista kertomuksiin on saatu vielä lisäkierrettä. Elokuvien saralla selviytymiskertomuksissa on 2000-luvulla korostunut muodollinen minimalistisuus. Eräänlaisena suunnannäyttäjänä voi pitää pienellä budjetilla tehtyä Open Wateria (2003). Sen simppelinä ideana oli armoton selviytymiskamppailu minimalistisessa ylöspanossa, jolloin jännite syntyy hahmojen koettelemuksista eikä niinkään visuaalisista ärsykkeistä, kuten katastrofielokuvissa.

Horizon LineMeri on ollut selviytymiselokuvien keskeinen elementti ja konseptia on hyödynnetty Open Waterin jälkeen monissa elokuvissa, joista Robert Redfordin tähdittämä All Is Lost (2013) on ollut niitä muistettavimpia. Sekaan on mahtunut monenlaista muutakin yritystä, jotka ovat kompuroineet laukalle lähteviin tapahtumiin, kun on unohdettu yksinkertaisuuden merkitys.

Ruotsalaisyhdysvaltalainen Horizon Line (2020) lukeutuu jälkimmäisiin kompuroijiin. Lähtöasetelma on lupaava, kuten niin monessa muussakin vastaavassa. Toisiaan tapailleet mies ja nainen osuvat sattumalta samaan pienkoneeseen, jolla matkataan yhteisen tutun häihin. Lentäjälle käy kesken kaiken huonosti ja parivaljakon on selviydyttävä lentävässä lentokoneessa aavan meren yllä vailla kummempia lentämisen taitoja.

Horizon LineAlkuasetelmaa pedataan melko pitkään, mutta päähahmoihin ei silti saada kummemmin syvyyttä. Sen verran kiinnostavuutta saadaan kuitenkin ladattua, että lentokoneen tippumista ei ensimmäiseksi toivo. Kaksikon tykyttävälle selviytymiskamppailulle klaustrofobisessa pienkoneessa on onnistumisen ainekset, kunnes käsikirjoitus lähtee lentoon.

Horizon Line on malliesimerkki siitä, kun ei ole maltettu luottaa yksinkertaisen perusasetelman tehoon – tai kun sitä ei ole osattu hyödyntää. Perusasetelmaa koetetaan epätoivoisesti virittää tenhoavammaksi löylynlyömillä käänteillä. Tarinan edetessä katsojana ei hauko henkeä enää jännityksestä vaan ällistyksestä millä epäuskottavuuksilla tapahtumia viedään eteenpäin. Viimeistään siinä vaiheessa, kun kaksikko ilmatankkaa pienkonetta hääjuhliin tarkoitetulla rommilla, toivoo jo taivaallista väliintuloa katsojien pelastamiseksi täydelliseltä typertymiseltä.

Horizon LineTyperyyksiin sortuvan elokuvan suurin ongelma on, että sitä viedään härkäpäisesti eteenpäin naama peruslukemilla vaikka tapahtumat ovat kuin suoraan Hei, me lennetään -elokuvista. Takin käännös tiukasta selviytymiskamppailusta hirtehiseksi komediaksi olisi voinut pelastaa lopputuloksesta jotain, mutta nyt Horizon Line vain sakkaa pahasti ja syöksyy sinne jonnekin mitäänsanomattomuuksien loppumattomalle ulapalle.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä